Acasă » Petrol și Gaze » OPEC a decis să majoreze uşor producția începând din luna septembrie

OPEC a decis să majoreze uşor producția începând din luna septembrie

4 august 2022
Petrol și Gaze
energynomics

Grupul OPEC+, compus din Organizația Statelor Exportatoare de Petrol şi alți mari producători de țiței, a decis miercuri o majorare nesemnificativă a producției, în pofida recentei vizite efectuate de preşedintele SUA, Joe Biden, în Arabia Saudită, în încercarea de a convinge liderul OPEC să pompeze mai mult petrol şi să ajute economia mondială, transmit AFP şi Reuters.

Reuniți la Viena, reprezentanții celor 13 state membre ale Organizației Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi ai celor 10 state aliate, reuniți sub umbrela OPEC+, au convenit „să îşi majoreze producția cu 100.000 de barili pe zi în luna septembrie”, se arată într-un comunicat de presă publicat la finalul reuniunii.

Această majorare, echivalentă cu cererea mondială de petrol timp de 86 de secunde, vine după săptămâni de speculații conform cărora vizita lui Joe Biden în Arabia Saudită precum şi autorizarea vânzării de sisteme de rachete către Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite vor permite majorarea ofertei de petrol pe piață, potrivit Agerpres.

„Este o majorare atât de mică încât este nesemnificativă. Din punct de vedere fizic, este un impuls marginal. Ca gest politic, este aproape insultător”, susține Raad Alkadiri, director la Eurasia Group.

Spre comparație, la reuniunea din iunie alianța OPEC+ a decis să majoreze producția cu 648.000 de barili pe zi în lunile iulie şi august. Înainte de asta, OPEC+ a majorat lunar producția cu 432.000 de barili pe zi în conformitate cu planul său de a readuce producția la nivelul la care era înainte de pandemie.

SUA şi alte state occidentale mari consumatoare de petrol au cerut alianței OPEC+, care este responsabilă pentru aproape jumătate din producția mondială de petrol, să pompeze mai mult țiței pe piață pentru a ajuta la reducerea prețurilor, care au fost stimulate de revenirea cererii şi invazia rusească din Ucraina.

Cu toate acestea, delegații OPEC susțin că alianța are nevoie de mai mult timp pentru a evalua o posibilă încetinire a cererii globale de energie înainte de a majora, în mod semnificativ, producția de petrol. Oficialii din Arabia Saudită au încercat să calmeze aşteptările, reiterând ca liderul de facto al OPEC va face tot ceea ce este nevoie pentru a echilibra piața dacă va exista un deficit de aprovizionare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.