Acasă » Evenimente Trecute » Proiectele de eficienţă energetică sunt proiecte care se finanţează singure (EBC, 7 septembrie)

Proiectele de eficienţă energetică sunt proiecte care se finanţează singure (EBC, 7 septembrie)

9 septembrie 2016
Evenimente Trecute
energynomics

Cadrul legislativ privind eficienţa energetică este finalizat şi stabil, iar numărul experţilor autorizaţi de ANRE creşte constant. Surse de finanţare există, iar primele ghiduri ale solicitantului pentru fonduri europene  pe bugetul 2014-2020 au fost deja lansate. Există companii şi experţi din România, precum şi soluţii verificate la nivel global, pentru a pune în aplicare soluţii de eficienţă energetică în industrie, la nivelul clădirilor şi la nivel municipal. Sunt ideile principale în jurul cărora s-a ordonat dialogul prilejuit de Energy Breakfast Club din 7 septembrie, Eficienţa energetică – valorificarea resurselor disponibile.

Consumul de energie primară scade în condiţiile creşterii PIB

Irina Nicolau, expert în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Serviciul Monitorizare Planul Naţional de Acţiune pentru Eficienţă Energetică, a deschis dezbaterile cu o constatare: scăderea consumului de energie finală la nivel naţional reflectă o creștere a eficienței energetice în sectoarele de utilizare finală datorită atât măsurilor de restructurare din economie, cât și programelor de eficiență energetică întreprinse. În industrie, în anul 2014 consumul de energie a fost mai mare (cu 2,5%) față de anul 2013, iar valoarea adăugată brută produsă în industrie a crescut într-un ritm superior (3,3%).

În acelaşi timp, potrivit datelor ANRE, numărul auditorilor energetici, persoane juridice se apropia de 100, la finalul anului 2015, iar numărul operatorilor economici care au realizat audituri energetice depăşea, la momentul respectiv, cota 400, în creştere puternică faţă de nivelul din 2013.

DESCARCĂ PREZENTAREA IRINEI NICOLAU

Mai bine de jumătate din auditurile energetice au fost realizate în servicii, industria prelucrătoare şi industria alimentară, deşi cel mai important potenţial de economisire a energiei a fost identificat în industria energetică, industria materialelor de construcţii şi metalurgie.

Bani europeni pentru monitorizarea proceselor industriale

Tiberiu Anghel, marketing manager la Enevo Group, s-a referit la importanţa monitorizării proceselor industriale la nivelul consumatorilor industriali de energie, în principal în contextul în care România are la dispoziţie 14,1 milioane de euro în fonduri nerambursabile pentru a implementa aceste soluţii. El a exemplificat beneficiile unui astfel de sistem prin două proiecte de monitorizare şi eficienţă energetică recent dezvoltate şi implementate de ENEVO Group.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI TIBERIU ANGHEL

Reprezentantul Enevo Group a detaliat beneficiile unui sistem centralizat de supervizare a proceselor şi consumurilor în cadrul unei unităţi de producţie, constatate în urma soluţiilor de monitorizare şi dispecerizare implementate de ENEVO Group pe piaţa internă şi pe pieţele externe:

  • oferă o imagine clară asupra repartiţiei consumului în interiorul fabricii, ceea ce permite o analiză de îmbunătăţire a consumului
  • oferă o imagine clară asupra productivităţii echipamentelor din fabrică, raportat la specificaţiile tehnice ale acestora
  • permite aplicarea de măsuri imediate pentru scădere consumului
  • permite o planificare corectă a mentenanţei predictive şi reducerea numărului de defecţiuni, ceea ce creşte rata de disponibilitate a echipamentelor)

„Îndrăzniţi să accesaţi această axă pentru că sunt bani care ajută nu numai la eficientizarea energetică, ci şi la eficientizarea operaţiunilor”, şi-a încheiat discursul Tiberiu Anghel.

Soluţii complete pentru eficienţă energetică de la Servelect

Andrei Ceclan, Senior Energy Advisor în cadrul Servelect, a prezentat conceptul Negawatt, definit ca economie de energie și costuri operaţionale şi a expus un număr mare de soluţii concrete aplicate deja în industrie şi clădiri, în România şi în Letonia. Andrei Ceclan a descris succint modul de lucru al Servelect: „Începem prin a face o evaluare gratuită la beneficiar, identificăm soluţiile şi le validăm cu beneficiarul, stabilim ce aşteptări realiste putem avea, stabilim un plan de măsurare şi verificare a acestor economii, după care le implementăm folosind resursele noastre, ale beneficiarului sau din terţe părţi şi monitorizăm pe termen lung obţinerea rezultatelor.”

Beneficiul major obţinut prin implementarea unui astfel de proiect este reprezentat de economiile de energie garantate. Acestea generează reduceri substanţiale ale facturilor de utilităţi, cu un impact pozitiv asupra bugetului operaţional şi al fluxului financiar al companiilor beneficiare. Conceptul NegaWatt poate fi foarte uşor preluat de către furnizorii de energie pentru beneficiarii lor. Servelect asigură suport integral în punerea în practică în relaţia cu furnizorii.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ANDREI CECLAN

„Am constatat că nu finanţarea este problema în aplicarea soluţiilor de eficienţă energetică, ci acceptarea la nivelul beneficiarului. Dacă vorbim despre multinaţionale, este foarte greu să convingem beneficiarii că noi venim cu tot – şi cu soluţia tehnică, şi cu asumarea performanţei energetice, şi cu sursa de finanţare. Încă nu funcţionează în România acceptarea la nivelul conducerii de vârf ca finanţarea să se facă printr-o sursă externă companiei, care să nu afecteze cash-flow-ul acesteia. La cealaltă extremă, este nevoie de mai multă maturitate la nivelul IMM-urilor, care încearcă să aplice soluţiile cele mai ieftine pe care-şi pot permite să le finanţeze integral din surse proprii”.

Andrei Ceclan a insistat asupra faptului că proiectele de eficienţă energetică sunt proiecte care se finanţează singure, prin beneficiile imediate pe care le aduc primele măsuri de tip organizatoric, urmate apoi de reducerea facturii energetice pe termen lung.

Câştiguri de eficienţă prin lubrifianţi de calitate

Prognozele pe termen lung ale ExxonMobil arată că cererea de energie la nivel global va creşte considerabil în următoarele decenii, iar o bună parte din consumul estimat pentru anul 2040 va fi acoperită cu resurse eliberate prin eficienţă energetică. În prezentarea domniei sale, Olivier Marechal, ExxonMobil, Lubrication Field Engineer Southern Europe, a explicat modul în care lubrifianţii Mobil contribuie la reducerea consumului energetic la nivel industrial, prin creşterea eficienţei maşinilor şi echipamentelor în care sunt utilizaţi.

La rândul său, Victor Năstase, Industrial Manager la Lubexpert România, cel mai important distribuitor la nivel local al lubrifianţilor Mobil, s-a referit la câştigurile financiare pe care aceste produse le aduc. „Avem exemplul unui beneficiar care a economisit circa 100.000 de euro prin utilizarea lubrifianţilor Mobil”, a spus domnia sa.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI OLIVIER MARECHAL

Au asistat la prezentări și au participat la discuții peste 50 de experţi, reprezentanți de la: Academia Română, Aggreko, ANRE, Arelco Power SRL, Asociaţia Forumului Inventatorilor Români, ATREA România, B-TEAM, Cabur, CONPET S.A., Elsaco, Emerson Ridge Tools, Enel Energie Muntenia, Energobit ESCO, Energy Pal, ENERO – Center for Promotion of Clean and Efficient Energy in Romania, Enevo Group, ExxonMobil, Flash Group, Greenfiber International, IME Romelectrica SRL, INCDE-ICEMENERG, Lubexpert, Ministerul Fondurilor Europene, Monsson Energy Trading, Nes Proiect Europe Biomass & Energy, OMV Petrom, Premier Palace SPA Hotel, Reinvest Trade Service, Roa Grup, Servelect, Syscom Team, TDP Partners – Consultanţă fonduri europene, Tractebel, Veolia Energie.

Evenimentul a fost organizat de energynomics.ro și susținut de partenerii noștri: Aggreko, Jereh, Matei Conf Group, Romgaz, Ridgid, SGS România, Transgaz.

Participare

În 2016, energynomics.ro îşi propune să mai organizeze cel puţin încă 4 ediţii de Energy Breakfast Club. Calendarul şi temele propuse pot fi accesate aici.

Participarea la Energy Breakfast Club este deschisă tuturor profesioniștilor din industria energetică românească, precum și din sectoarele conexe, pe baza invitației personalizate lansate de energynomics.ro. Ne poți scrie la office aata energynomics.ro pentru a solicita o invitație!

Energy Breakfast Club este o întâlnire de 2-3 ore în care specialiștii din energie se pun la curent cu cele mai noi informații și cele mai influente opinii pe una dintre temele fierbinți ale momentului.

Din postura de gazdă, începând cu ora 09.00, energynomics.ro pune la dispoziție moderatorul și cafeaua, propune tema și lansează invitațiile către speakeri. Aceștia sunt selectați dintre cei mai buni cunoscători ai tematicii și devin responsabili cu provocările intelectuale și organizarea ideilor. Prezentările nu depășesc 20 de minute și se doresc a fi puncte de pornire pentru dinamice schimburi de idei și perspective.

Clubul se închide la ora 13.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *