Acasă » Termo » Minerit » Producătorul de apă grea RAAN rămâne iar fără cărbunele de la CE Oltenia

Producătorul de apă grea RAAN rămâne iar fără cărbunele de la CE Oltenia

9 aprilie 2014
Electricitate
energynomics

Prim-vicepreședintele Blocului Național Sindical (BNS), Ion Pisc, a declarat pentru Agerpres că decizia Complexului Energetic Oltenia (CEO) de a întrerupe livrările de cărbune către Regia Autonomă de Activită Nucleare (RAAN) pune în pericol funcționarea normală a Termocentralei din Halînga.

CEO are de recuperat de la RAAN aproximativ 300 milioane de lei în contul cărbunelui livrat, dar neachitat de către Regie. CEO a mai oprit livrările de cărbune către RAAN în trecutul apropiat, dar fără mari izbânde.

„Această situație ar fi putut fi evitată dacă ministerul de resort ar fi dispus achitarea contravalorii apei grele aflată în rezerva de stat la Uzina Romag-Prod. Pentru acest an, s-a alocat pentru RAAN doar 67 milioane de lei, sumă insuficientă”, a precizat Ion Pisc.

Între timp, surse din RAAN au declarat pentru energynomics.ro că Regia produce apă grea pe stoc întrucât Nuclearelectrica deține rezerve mari din acest element folosit pentru răcirea miezului reactoarelor centralei de la Cernavodă, iar vânzările către operatori de centrale nucleare din străinătate s-ar derula foarte greu din pricina faptului că acum există mai mulți producători europeni importanți iar achizițiile și vânzările se fac printr-o documentație specială depusă la Viena.

Totodată,dn pricina elementelor și proceselor cu care se lucrează în RAAN și pentru că Termocentrala de la Halânga asigură aburul tehnologic pentru Combinatul de Apă Grea precum şi agentul termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, Regia nu poate fi lăsată să intre în stare de inactivitate, și va trebui găsită o soluție pentru ieșirea din impas. RAAN este în prezent în insolvență.

Sistările de cărbune către RAAN ridică probleme și pentru angajații CEO

În urma întreruperilor livrării de cărbune către RAAN, CEO a fost nevoită să trimită în șomaj tehnic pentru 10 zile pe cei 750 de mineri de la Cariera Husnicioara. CEO a avut un contract provizoriu de livrare de cărbune către RAAN pentru ianuarie și februarie, sperând că o parte din datorii va începe a fi recuperate. Situația nu a stat deloc așa, iar acum CEO refuză să prelungească ori să mai încheie un nou contract de furnizare a cărbunelui cu Regia.

Liderul Sindicatului Minerilor din cariera Husnicioara a declarat pentru presa locală: “este dramatic, plecăm acasă pentru 10 zile cu 75% din salariu, prin hotărârea directoratului, fără consultarea sindicatelor pentru faptul că RAAN-ul nu a încheiat un contract comercial cu CEO, însă, chiar dacă se încheie, ei nu au plătit pe ultimele două luni cărbunele pe care l-au luat de la noi şi există situaţia dramatică de a mai sta şi în luna aprilie cu 75%.”

Soluția ar putea fi preluarea minei Husnicioara de către RAAN

CEO vrea să externalizeze mina Husnicioara și, potrivit unor informații din piață și declarațiilor administratorului insolvenței RAAN, Regia ar fi interesată să preia acest activ.

„Un alt aspect pe care ni-l dorim şi care se întâmplă mai rar în procedurile de insolvenţă este diminuarea costurilor de achiziţie a cărbunelui prin preluarea Carierei Husnicioara, preluare care se face cu personal cu tot, măsură care ar duce la diminuarea costurilor de producţie în cadrul Regiei. O sucursală a RAAN care va avea ca şi acum obiect de activitate furnizarea de cărbune, dar la un alt cost. Făcându-se această preluare în cadrul procedurii de insolvenţă, automat se diminuează toate costurile de producţie şi în special acest cost, care este foarte mare”, a spus în octombrie 2013 Ion Tudor, de la firma SCP Tudor & Asociaţii SPRL, administratorul judiciar al RAAN.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *