Acasă » Interes general » Industrie » Chirițoiu: CE Oltenia va renegocia planul de restructurare cu Comisia Europeană

Chirițoiu: CE Oltenia va renegocia planul de restructurare cu Comisia Europeană

27 mai 2024
Industrie
energynomics

Complexul Energetic Oltenia doreşte o renegociere cu Comisia Europeană a planului de restructurare, a afirmat preşedintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

În schimb, a subliniat Chirițoiu, în ceea ce priveşte Valea Jiului, Comisia Europeană vrea ca autoritățile române să respecte deciziile pe care le-a luat.

„Se scoate puțin cărbune din Valea Jiului, atât de puțin că Paroşeniul nu poate să lucreze non-stop (…). Mai exact, cu ce se scoate din Valea Jiului acum nu se acoperă funcționarea lui Paroşeni. Deci, nu e nicio cantitate mare de energie, nu e nici vreo distorsiune a pieței sau ceva. Bun, Comisia vrea să respectăm deciziile luate, sunt convins că le vom respecta, dar, iarăşi, nu-l văd ca pe o mare urgență. Sunt mai preocupat de planul de restructurare de la Oltenia. Oltenia e mult mai importantă pentru sistemul energetic decât este Paroşeni – Valea Jiului. Înțeleg că se doreşte o renegociere… Avem şi problema că s-au retras chinezii. Comisia Europeană a investigat firme chinezeşti care voiau să participe la investițiile în fotovoltaic la Oltenia. Oltenia oricum avea întârzieri la planul de restructurare, deci vor să fie renegociat cu Comisia Europeană. Ca impact economic, mi se pare mai important ce e la SNLO”, a precizat şeful autorității de concurență.

El a dat asigurări că Planul Național de Redresare şi Reziliență (PNRR) „merge bine pe zona de ajutor de stat” şi nu sunt întârzieri la acest capitol.

„Ştiți că muncim mult pe ajutor de stat. Lucrurile arată mai bine decât de obicei, adică PNRR merge bine pe zona de ajutor de stat, nu sunt întârzieri. Noi ce trebuie să facem acolo? Să ne asigurăm că proiectele din PNRR respectă regulile de ajutor de stat. Asta, dacă vreți o precondiție, ca să se poată face diferitele investiții, alocări de fonduri ş.a.m.d. Deci, partea noastră merge bine, n-avem întârzieri pe zona asta de ajutor de stat. Începem şi lucrăm pe noile fonduri de coeziune, deci pe noul buget, şi aici lucrurile până acum sunt în grafic. Cazuri importante la Bruxelles: CFR Marfă, pe care nu-l văd atât de urgent, pentru că, repet, comparativ cu TAROM, unde ne era frică că dacă nu vine ajutorul rămânem fără TAROM, aici CFR Marfă merge, e pe profit operațional, e ok. E un subiect important, trebuie să-l rezolvăm, că nu ne lasă Comisia Europeană să nu implementăm decizia lor, dar nu e ceva cu care noi să ne grăbim foarte tare, nu e ceva ce vrem noi atât de mult să facem, deşi e un moment bun şi ar fi bine să rezolvăm problema, că cine ştie cum mai evoluează lucrurile în viitor. Deci, aş vrea să rezolvăm şi dosarul CFR Marfă, dar nu-l văd, repet, atât de grav cum era TAROM unde mă temeam că n-o să mai avem ce salva la un moment dat, dacă nu obținem decizia Comisiei. Cu CFR Marfă nu suntem în aceeaşi situație de risc”, a susținut Chirițoiu, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, în perioada următoare, Consiliul Concurenței va lucra mult pe nuclear, pentru că începe notificarea ajutorului de stat pentru construcția Reactoarelor 3 şi 4. De asemenea, se discută retehnologizarea la Unitatea 1.

„Astea sunt în momentul de față în pregătire. Nu ştiu ce se întâmplă cu micile reactoare, SMR-urile. Alea sunt prioritatea a doua. Prioritate 1 acum sunt construcția Reactoarelor 3 şi 4 şi reparațiile la 1, cu acelaşi consorțiu. Mergem pe tehnologia CANDU, împreună cu partenerul american”, a afirmat preşedintele Consiliului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *