Acasă » Electricitate » Prețurile ridicate reduc durata de recuperare a investițiilor în eficiență energetică

Prețurile ridicate reduc durata de recuperare a investițiilor în eficiență energetică

25 octombrie 2023
Electricitate
energynomics

Progresul global în domeniul eficienței energetice a fost anul trecut de peste două ori mai mare decât media ultimilor cinci ani, în timp ce cererea globală de energie a crescut cu 1%. Pentru acest an, investițiile mondiale în eficiență energetică sunt estimate să depășească 600 miliarde de dolari.

Peste 25 de țări au lansat campanii majore de conștientizare a publicului în privința necesității de a eficientiza consumurile de energie, în timp ce vânzările de echipamente aferente acestui sector au avansat cu puternic.

„Vânzările de pompe de căldură au urcat în Europa cu 40% în 2022, iar la nivel global au crescut cu 10%”, a declarat Adrian Ghiță, Director Executiv al Fondului Român pentru Eficiența Energiei (FREE), la conferința “Eficiență energetică pentru tranziție energetică” organizat la Iași de Energynomics împreună cu Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei.

FREE a fost înființat în 2001 prin HG la inițiativa Băncii Mondiale și a Fondului Global de Mediu, care a oferit atunci guvernului român un grant de 8 milioane de dolari pentru investiții dedicate sectorului de eficiență energetică.

Fondul a acordat, de la înființare, finanțări pentru 52 de contracte care însumează aproape 30,1 milioane de dolari. Alături de contribuțiile proprii ale clienților, sumele totale alocate investițiilor în măsuri de eficiență energetică se ridică la 87 milioane de dolari. Aceste contracte au generat o reducere a emisiilor anuale de carbon de peste 206.000 de tone.

Proiectele finanțate de FREE au fost derulate în domeniul reabilitării iluminatului public (1,4 milioane de dolari), finanțări ESCO, inclusiv reabilitări de clădiri publice (3,4 milioane de dolari), modernizarea proceselor tehnologice industriale (4,6 milioane de dolari), instalații fotovoltaice pentru autoconsum (3,4 milioane de dolari), valorificarea energetică a deșeurilor (8,1 milioane de dolari), CHP pe gaz natural sau gaz de sondă (5,4 milioane de dolari) și încălzire locală și centralizată (1,6 milioane de dolari).

Totodată, FREE a finanțat cu 1,9 milioane de dolari și prima rețea de stații de gaz natural comprimat (GNC) din țară. Cel mai mare client al FREE este combinatul chimic Chimcomplex.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ADRIAN GHIȚĂ

Potrivit lui Ghiță, este indicată finanțarea tehnologiilor mature, cu un risc tehnologic acceptabil și a proiectelor cu termen de recuperare de până la cinci ani. De altfel, perioadele de timp când se înregistrează o creștere a prețurilor la energie sunt benefice pentru accelerarea recuperării investițiilor corect structurate, iar expertiza tehnică de calitate (însemnând studii de fezabilitate, audituri energetice etc) este esențială pentru succesul proiectelor de eficiență energetică.

Totuși, segmentul proiectelor de eficiență energetică suferă din cauza unor blocaje cauzate de analize tehnico-financiare inadecvate și incomplete, de dependența majorității clienților de fondurile nerambursabile și de indecizia clienților de a se împrumuta pentru finanțarea investițiilor de eficiență energetică.

Conferința de la Iași a fost a patra dintr-o serie de 5 programate de platforma de comunicare Energynomics, Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei. Proiectul este finanțat prin Granturile Norvegiene 2014-2021. Conferința finală este programată pe 16 și 17 noiembrie, la București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *