Acasă » Electricitate » ANRE a aprobat în perioada 2018-2021 investiții în valoare totală de 15 mld. lei

ANRE a aprobat în perioada 2018-2021 investiții în valoare totală de 15 mld. lei

25 august 2022
Electricitate
energynomics

Investițiile aprobate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei în perioada 2018-2021 se ridică la circa 15 miliarde de lei, față de valoarea prognozată de 14,8 miliarde lei, conform unui comunicat.

„În urma monitorizării efectuate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei asupra programelor de investiții ale operatorilor rețelelor de transport şi de distribuție a gazelor naturale şi a energiei electrice, Autoritatea a constatat că, în perioada 2018 – 2021, s-au efectuat investiții totale în valoare de circa 15 miliarde de lei, față de valoarea prognozată de 14,8 miliarde lei. În acest fel, efortul total investițional angajat de către operatorii în domeniu a depăşit valoarea planificată, aceasta fiind de 101%”, se menționează în comunicat.

Astfel, lucrările de investiții în sectorul energiei electrice au fost în valoare de 9,2 miliarde lei, față de 8,7 miliarde lei. Ponderea cea mai importantă a investițiilor se regăseşte în rețelele de distribuție, respectiv de 91%.

În sectorul gazelor naturale, au fost realizate programe investiționale de 5,8 miliarde lei, față de valoarea planificată de 6,1 miliarde lei. Dintre acestea, aproximativ 62% reprezintă contribuția Transgaz pentru finalizarea conductei BRUA.

„Conform obligațiilor impuse de ANRE, operatorii de transport şi distribuție gaze naturale vor recupera necesarul investițional asumat până la sfârşitul anului 2023”, se subliniază în comunicat.

ANRE precizează că lucrările au avut în vedere în principal modernizarea şi dezvoltarea rețelelor de gaze naturale şi de energie electrică în scopul asigurării funcționării acestora în condiții de siguranță, eficiență şi fiabilitate, în conformitate cu standardele de performanță aprobate de ANRE.

În acelaşi timp, Autoritatea a monitorizat evoluția puterii electrice instalate în capacitățile de producere a energiei electrice, din 2018 până în prezent. Astfel, la data de 18 august 2022, puterea electrică instalată în Sistemul Energetic Național (SEN) a fost de 18.314 MW, comparativ cu 23.918 MW, înregistrată la începutul anului 2018.

Față de anul 2018, s-a constatat o diminuare de aproximativ 5.600 MW a capacităților de producere, în principal prin renunțarea de către proprietari la unitățile având ca resursă primară cărbunele şi hidrocarburile.

În perioada menționată au fost realizate capacități energetice noi cu o putere totală instalată de circa 69,5 MW, după cum urmează: 65 MW – hidrocarburi; 2,5 MW – biogaz; 2 MW – eolian. Valoarea investițională aferentă a fost de 172 milioane lei.

În ultimii 3 ani, ANRE a modificat o serie de licențe prin actualizarea puterilor electrice instalate în scopul reflectării situației reale la nivelul SEN, astfel încât potențialii investitori în noi capacități energetice să fie informați corect şi transparent.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *