Acasă » Petrol și Gaze » Prețul petrolului – la minimul ultimelor 10 luni, se așteaptă majorarea producției OPEC

Prețul petrolului – la minimul ultimelor 10 luni, se așteaptă majorarea producției OPEC

21 noiembrie 2022
Explorare și producție
energynomics

Cotația petrolului şi-a continuat luni tendința de scădere pe fondul speculațiilor că Arabia Saudită şi alte state membre OPEC discută o majorare a producției de petrol, acesta adăugându-se informațiilor potrivit cărora China şi-a înăsprit restricțiile sanitare, ceea ce afectează perspectivele privind cererea mondială de țiței, transmite Bloomberg.

În jurul orei 15:45 GMT, cotația barilului de țiței Brent cu livrare în luna ianuarie era în scădere cu 5,48%, până la 82,84 dolari, cel mai redus nivel înregistrat după luna ianuarie, în timp ce referința americană, WTI, cu livrare în luna decembrie, a pierdut 5,66%, până la 75,55 dolari.

Tendința de scădere s-a accelerat după ce Wall Street Journal a dezvăluit că statele membre OPEC+ analizează o majorare a producției cu 500.000 de barili pe zi, înainte de intrarea în vigoare a embargoului UE care vizează importurile de petrol rusesc. Dacă se va confirma, această majorare a producției vine într-un moment în care sentimentul pe piață s-a schimbat, potrivit Agerpres.

China a anunțat duminică primul deces din cauza Covid-19 începând din luna mai, ceea ce a generat îngrijorări cu privire la un nou val de restricții în cel mai mare importator mondial de petrol.

În prezent, cotația barilul de petrol a pierdut toate câştigurile pe care le-a înregistrat la începutul acestui trimestru, când Organizația Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliații, printre care şi Rusia, au căzut de acord să îşi reducă producția cu două milioane de barili pe zi. Un iminent embargou al Uniunii Europene cu privire la livrările de petrol rusesc pe mare, precum şi planul G7 de a impune un plafon de preț pentru petrolului rusesc afectează previziunile.

Analiştii de la Goldman Sachs şi-au redus estimările privind prețul țițeiului Brent la finele acestui an cu 10 dolari, până la 100 de dolari per baril.

Rămâne de văzut cum va reacționa OPEC+ la această reducere a prețurilor. Alianța marilor exportatori de petrol se va reuni la Viena la începutul lunii decembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *