Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Prețul gazelor pentru gospodării și centrale termice se menține pentru încă șase luni

Prețul gazelor pentru gospodării și centrale termice se menține pentru încă șase luni

6 ianuarie 2015
Consumatori
energynomics

Gospodăriile și centralele termice și de cogenerare pe gaz care produc pentru gospodării energie termică vor continua să cumpere gaz cu prețul de 53,30 lei/MWh între ianuarie și iunie 2015, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern inițiat de Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, titrează Agerpres. Din octombrie 2014 prețul ar fi trebuit să se mărească la 54,6 lei/MWh, creștere suspendată.

„[…] se propune menținerea prețului de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică destinată consumului populației, produsă în centralele de cogenerare și în centralele termice, la un nivel de 53,30 lei/MWh pentru perioada ianuarie — iunie 2015”, menționează nota de fundamentare a proiectului.

Documentul mai menționează că Guvernul va elabora, la propunerea ANRE, un nou grafic de liberalizare pentru perioada 1 iulie 2015 — 30 iunie 2021, care va ține cont de trendul descrescător al evoluției prețurilor hidrocarburilor, precum și de perioada mai lungă de eliminare treptată a prețurilor reglementate ce va fi agreată cu instituțiile financiare internaționale.

În conformitate cu prevederile legale, producătorii de gaze naturale au obligația de a pune cu prioritate la dispoziția furnizorilor cantități de gaze produse intern necesare acoperirii consumului clienților casnici, inclusiv cantități destinate producătorilor de energie termică în condițiile amintite.

De asemenea, furnizorii și clienții noncasnici care beneficiază de aceste cantități au obligația respectării destinației acestor cantități de gaze naturale. Restul producției proprii, mai puțin cantitatea de gaze naturale aferentă consumului tehnologic, va fi pus la dispoziția pieței concurențiale.

Până la sfârșitul perioadei de reglementare, clienții casnici și producătorii de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice destinate consumului populației, vor beneficia de același tratament din punct de vedere al asigurării cantităților și prețului de vânzare al gazelor naturale consumate, indiferent dacă au ales să fie eligibili sau reglementați.

Începând cu 1 ianuarie 2015, respectiv cu 1 ianuarie 2016, și până la 30 iunie 2021 se va aplica o structură specifică de amestec import/intern pentru cantitatea de gaze naturale destinată consumului clienților casnici și clienților noncasnici, producători de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice destinate consumului populației.

ELCEN a crescut cu 10,2% tariful pentru gigacalorie

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat marţi că în ajunul Crăciunului, RADET a fost înştiinţată de ELCEN (Electrocentrale București) că de la 1 ianuarie 2015 tariful gigacaloriei creşte cu 10,2%. Primarul spune că majorarea nu-i va afecta pe cetăţenii Bucureştiului întrucât primăria va acoperi creşterea.

„În ajun de Crăciun, pe data de 24 decembrie 2014, în zi nelucrătoare, RADET Bucureşti a primit de la SC Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN) o înştiinţare legată de majorarea tarifului de producţie a energiei termice de la 1 ianuarie 2015. Prin decizia ANRE nr. 2827/17 decembrie 2014 se majorază costul de producţie al gigacaloriei cu 10,2%, asta înseamnă o creştere de producţie de cost a energiei termice de la 168,8 lei la 186 de lei, cu TVA inclus”, a spus Sorin Oprescu.

Primarul general a precizat că municipalitatea nu a fost consultată şi nici măcar informată de către ELCEN de această creştere de tarif, iar reprezentanţii RADET au anunţat că nu au cerut o majorare a costului de transport şi distribuţie a energiei termice.

În 2014, în Bucureşti, preţul gigacaloriei a fost de 341 de lei, din care populaţia a plătit 169,88 de lei, iar Primăria Municipiului Bucureşti a subvenţionat peste 50% din preţ, adică 171,18 lei. Astfel, subvenţia pe anul trecut a fost în jur de 120 milioane de euro.

Pentru acoperirea creşterii de tarif, bugetul pentru subvenţie va fi mărit cu mai bine de 16 milioane de euro, dar doar până când trece iarna, şi doar pentru acest an. Populaţia Bucureştiului consumă anual aproximativ 4,2 milioane de gigacalorii.

„Este un efort financiar care, din cauza restricţiilor impuse de Ministerul de Finanţe, nu mai poate fi suportat. Însă asta obligă la organizarea şi restructurarea RADET şi la urgentarea procesului de unificare a celor două instituţii”, a declarat Sorin Oprescu.

Un comentariu la „Prețul gazelor pentru gospodării și centrale termice se menține pentru încă șase luni”

  1. populatie sunteti voi care va exprimati asa, impreuna cu furnicile, viermii etc ! astea sunt populatii….
    noi suntem cetateni
    de unde, Doamne, atata prostie ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *