Acasă » Regenerabile » Solar » Preţul energiei solare scade sub cel al combustibililor fosili

Preţul energiei solare scade sub cel al combustibililor fosili

6 mai 2015
Regenerabile
energynomics

Energia solară devine din ce în ce mai ieftină. Prețurile au scăzut atât de mult încât, în unele țări, producţia de energie electrică solară poate fi mult mai ieftină decât cea generată de combustibili fosili, conform Reuters.

Potrivit unui recent raportul optimist al Deutsche Bank, energia solară realizată cu panouri pe acoperiş costă 0.08 dolari – 0.13 dolari per kWh la nivel global, tarif care cade cu până la 40% sub cel al energiei electrice de retail. Conform graficelor Reuters, tariful din Australia pentru energia solară este de 0.15 dolari SUA/ kWh, mai puțin de o treime din prețul mediu al energiei electrice locale, această țară devenind un exemplu de echilibrare a reţelei.

În acelaşi timp, în țările bogate în petrol, cum ar fi Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, energia solară este mai scumpă decât prețul total al energiei electrice.

În Statele Unite, costul uniform al energiei solare este de 0.17 dolari per kWh, cu un cent mai ieftin decât prețul mediu al energiei electrice locale. Însă solarul nu se bucură de popularitate prea mare în SUA, totalizând doar jumătate de procent din totalul MWh generat în această ţară.

Însă susţinătorii energiei solare au motive de optimism, arată raportul Deutsche Bank. „În piețele care depind în mare măsură de cărbune pentru producerea de energie electrică, raportul preţului en-gros al energiei generate pe cărbune faţă de cea solară a fost de 7:1 în urmă cu patru ani. Acest raport este acum mai mic de 2:1 și se va apropia probabil de 1:1 în următoarele 12-18 luni.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *