Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Preţul barilului alunecă spre minimul ultimilor şase ani

Preţul barilului alunecă spre minimul ultimilor şase ani

18 august 2015
Consumatori
energynomics

Prețurile petrolului au scăzut până în apropere de minimul ultimilor șase ani, pe fondul datelor care arată că economia Japoniei, a treia cea mai mare ţară consumatoare de petrol din lume, s-a contractat în al doilea trimestru, conform Reuters.

Imaginea surplusului global a fost exacerbată de un nou salt săptămânal al forajelor SUA vineri, un nou indice al creşterii producţiei, alături de ştirea conform căreia Omanul a produs 1 milion de barili pe zi în luna iulie, un nou nivel-record.

Barilul SUA CLc1 brut, sau West Texas Intermediate (WTI) pentru luna septembrie a fost tranzacţionat cu 45 de cenţi mai ieftin, la USD 42.05 pe baril, aproape de cel mai scăzut nivel al ultimilor șase ani.

Contratcele futures Brent LCOc1 pentru octombrie au ajuns pentru scurt timp un nivel de USD 49.44 pe baril la intraday, pe fondul ştirii conform căreia rafinăria Shuaiba din Kuweit, care produce 200.000 de barili pe zi, s-a închis în urma unui incendiu.

Pe parcursul ultimelor două săptămâni, prețurile petrolului brut din SUA au scăzut cu mai mult de 10%, pe fondul îngrijorărilor privind aprovizionarea SUA. Barilul Brent a scăzut cu circa 4%.

„Brent-ul a oscilat în sus şi în jos în ultimele două săptămâni, din cauza lipsei de consens cu privire la debuşeul final”, a declarat strategul BNP Paribas, Gareth Lewis-Davies.

În acelaşi timp, producția OPEC depăşeşte cu mult cererea, asigurând excedentul de rezerve la nivel mondial.

Iranul este de așteptat să crească exporturile sale de petrol după ce sancțiunile occidentale vor fi ridicate, în urma ratificării recentului acord nuclear.

„Povestea surplusului rămâne intactă şi alimentează sentimentele de scădere ale pieţei”, a declarat Carsten Fritsch, analist senior la Commerzbank Frankfurt.

În plus, la imaginea negativă se adaugă datele care indică faptul că economia Japoniei s-a contractat într-un ritm anualizat de 1,6% în aprilie-iunie pe fondul unei scăderi a exporturilor şi o reducere a cheltuielilor de consum.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *