Acasă » Evenimente » Nu rata! » Premiul pentru întreaga carieră – candidaturile anului 2015 la Energy Evolution

Premiul pentru întreaga carieră – candidaturile anului 2015 la Energy Evolution

17 noiembrie 2015
Evenimente
energynomics

Continuăm să prezentăm candidaturile anului 2015 la premiile Energy Evolution, cu secțiunea Premiul pentru întreaga carieră. Doar una dintre personalităţile de mai jos va fi recompensată în cadrul Galei din 3 decembrie. Fiecare companie și toți oamenii implicați în aceste proiecte merită însă respectul nostru și o promovare cât mai largă.

Electrocentrale Bucureşti

Emilian Mateescu, consilier director general

Emilian Mateescu are peste 40 de ani de experiență în industria energetică. Cunoaște temeinic sistemul centralizat de încălzire din România, fiind considerat un expert în breaslă, și s-a confruntat deseori cu provocările acestei industrii, motiv pentru care echipa din ELCEN îl propune drept candidat la Premiul de excelenţă pentru întreaga carieră.

Absolvent al Facultății de Energetică (Institutului Politehnic din București) Emilian Mateescu este un profesionist dedicat muncii sale, care a contribuit la realizarea a numeroase proiecte de investiţii cu impact asupra strategiei de dezvoltare a societăţii, programe de consolidări şi reabilitări construcţii in cadrul ELCEN, precum și in programe de acţiuni pentru protecţia mediului.

Emilian Mateescu își începe cariera în 1972, ca inginer stagiar, la CET București Vest, în urma repartiției universitare. În 1985 pleacă în cadrul Ministerului Energiei Electrice, unde ocupă funcția de inginer principal. Un an mai târziu devine inspector principal de specialitate. În 1988 începe să lucreze la Dispecerul Energetic Național, ca inginer principal. În 1990 se întoarce la CET București Vest, ca șef de secție Electrică, poziție pe care o ocupă timp de cinci ani. În 1995 promovează director adjunct tehnic al Filialei Electrocentrale București S.A., unde doi ani mai târziu ajunge director general. Din 2009 și până in 2015 ocupă funcția de director tehnic, respectiv director general adjunct tehnic în cadrul ELCEN. În prezent, este consilier Director General in ELCEN.

Nuclearelectrica

Ionel Bucur, director CNE Cernavodă

În peste 36 de ani experienţă în industria nucleară şi în tot atâţia dedicaţi integral centralei nucleare de la Cernavodă, Dr. Ionel Bucur, Directorul CNE Cernavodă, este omul şi profesionistul sub a cărui conducere şi expertiză în operare, şantierul CNE Cernavodă din anii 70 a devenit astăzi cea mai performanţă industrie din România, CNE Cernavodă fiind pe primul loc în lume pe baza factorului de capacitate de la punerea în funcţiune a celor două unităţi.

Ionel Bucur a participat şi a coordonat construcţia, punerea în funcţiune şi operarea Centralei Nucleare de la Cernavodă, fiind începând cu 1998, după intrarea în exploatare comercială a Unităţii 1 CNE Cernavodă, primul Director de Centrală, iar din 2004, Directorul Sucursalei CNE Cernavodă.

În aceste calităţi, Ionel Bcur coordonează toate activităţile legate de producţia energiei electrice şi termice, cu respectarea, îmbunătăţirea şi inovarea tuturor proceselor aferente menţinerii şi îmbunătăţirii constante a funcţiilor de securitate nucleară a centralei. Actul managerial al centralei, în complexitatea să: producţie, operare, performanţe, implică coordonarea complexă şi interdependenţă a peste 1600 de specialişti. Cu un nivel înalt de expertiză în domeniul nuclear dobândit prin activitatea constanţa în dezvoltarea programului nuclear românesc, dar şi prin specializări externe, dr. Ionel Bucur este în prezent unul dintre cei mai buni specialişti în domeniul nuclear, un formator de noi specialişti şi un evaluator de centrale nucleare la nivel internaţional.

UPG Ploiești

Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti a fost înfiinţată în 1948, sub numele de Institutul de Petrol şi Gaze. În 1992, Institutul a devenit Universitatea din Ploiești datorită apariţiei unor facultăţi de științe umaniste şi economice. Un an mai târziu, numele a fost modificat în cel actual.

Prof. Dr. Ing. Niculae Antonescu

Niculae Antonescu este o personalitate cunoscută a sectorului energetic românesc, un profesionist în petrol și echipamente petrochimice, inginerie de petrol, gaze și mediu, cu o prodigioasă activitate profesională, pedagogică și științifică, întinsă pe durata a peste 50 de ani.

Activitatea sa prestigioasă a fost realizată în baza a peste 150 de contracte cu beneficiari din toate sectoarele de activitate, precum și în baza programelor de cercetare, dezvoltare și inovare derulate la nivel național și internațional cu instituții de prestigiu

Este membru al Academiei de Științe Tehnice din România, al Academiei de Științe Miniere din Ucraina și i-a fost oferit titlul de Doctor Honoris Causa de patru universități. Pentru întreaga sa activitate i-au fost acordate mai bine de 50 de medalii și titluri onorifice, atât în țară cât și în străinătate, inclusiv Steaua României în Grad de Cavaler (1999). A fost membru al Parlamentului României între 1996 și 2004, și rector al Universității de Petrol-Gaze din Ploiești.

Ca rezultat al activității sale bogate mai stau mărturie redactarea a 22 de cărți, peste 280 de articole și lucrări științifice și contribuții la 13 brevete de invenție.

Transelectrica

Transelectrica gestionează şi operează sistemul electric de transport național şi asigură schimburile de electricitate între ţările Europei Centrale şi de Est. Este responsabilă de transportul energiei electrice, funcţionarea sistemului și a pieţei, precum și de siguranţa sistemului.

Octavian Lohan, membru în Directorat

Octavian Lohan are o experienţă de peste 35 de ani în Sistemul Electronergetic Național (SEN), ocupând de-a lungul carierei mai multe funcţii de conducere în Transelectrica, până la cea de Director General Adjunct. A coordonat programul de teste şi reglementări tehnice pentru admiterea Transelectrica, în 2003, ca membru plin în UCTE.

A fost, de asemenea, responsabilul procesului de interconectare a sistemului electronergetic sud-est european cu sistemul vest-european, proces finalizat în 2004. De atunci, SEN funcţionează interconectat cu sistemul vest-european prin liniile de 400 kV Arad – Sandorfalva şi Roșiori – Mukacevo.

Între 1996 și 1999, Octavian Lohan a răspuns de analiza regimurilor operaţionale şi de programarea funcţionării SEN, ca şef de departament în cadrul Dispeceratului. Timp de aproape 20 de ani a răspuns de controlul operaţional al reţelei electrice de transport şi apoi de întregul sistem. Este membru al organizaţiilor profesionale naţionale şi este autor a peste 35 de lucrări privind funcţionarea sistemului şi a pieţei de electricitate.

UPB

Universitatea Politehnica București (UPB) este cea mai mare și cea mai veche universitate tehnică din țară,și printre cele mai prestigioase universități din România. Fondată în 1894 ca Școala de Drumuri, Poduri, Mine și Arhitectură, UPB trece printr-un proces permanent de modernizare.

Prof. Dr. Ing. Florin-Teodor Tănăsescu

Florin-Teodor Tănăsescu a condus pentru mai mult de 30 de ani Institutul de Cercetare și Proiectare Electrotehnică, și a avut o contribuție importantă la activitatea societăților științifice din România.

În 1986 a fost ales președinte al Comitetului Național al Comisiei Electrotehnice Internaționale. Este membru fondator al CNR – CME (Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei) și al Societății Române pentru Telelucru și Teleactivități, precum și membru al CIGRE.

Totodată, este secretar general a Academiei Române de Științe Tehnice și membru onorific al Academiei de Științe din Republica Moldova. Între 2006 și 2009 a fost membru al consiliului executiv al Asociației Generale a Inginerilor din România. Este președinte al „Asociației pentru terminologie” (TERMROM).

În timpul activității sale, Florin-Teodor Tănăsescu a primit diferite premii și distincții, printre care și premiul Traian Vuia al Academiei Române, în 1970. A fost onorat cu o diplomă și de Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică.

_________________________________
Opt buni cunoscători ai industriei energetice din România s-au reunit în Juriul celei de-a treia ediții a premiilor energynomics și își vor exprima opțiunile online.

A treia Gală a premiilor energynomics vine cu o noutate față de edițiile din în 2013 şi 2014  – expoziţia Evolution de tehnologii şi soluţii pentru energie, organizată în cadrul evenimentului din 3 decembrie. Aflaţi detalii despre energynomics Awards Evolution 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *