Acasă » Petrol și Gaze » Popescu: Pentru a reduce dependența de Federația Rusă trebuie să finalizăm interconectările

Popescu: Pentru a reduce dependența de Federația Rusă trebuie să finalizăm interconectările

31 martie 2022
Import-Export
Energynomics

Reducerea dependenţei de Federaţia Rusă se poate realiza mai repede dacă grăbim finalizarea proiectelor de interconectare, a scris pe Facebook, ministrul român al Energiei, Virgil Popescu.

El a participat, la Berlin, la conferinţa Energy Transition Dialogue, în cadrul panel-ului „Energy Transition and Energy Security – Twins or Opposites?”.

„Am avut un dialog fructuos cu Luigi di Maio – ministrul Afacerilor Externe şi Cooperării Internaţionale, Italia, Benoit Revaz – secretar de stat Oficiul Federeal al Energiei – Elveţia, Prof Dorte Fouquet – director al Federaţiei Europene a Energiei Regenerabile şi Rina Bohle Zeller – specialist al companiei producătoare de turbine eoliene Vestas. Discuţia a vizat soluţiile privind complicaţiile de pe piaţa energiei, provocate de războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei”, a arătat Popescu.

În momentul acesta, ţinta noastră este să transformăm provocările în oportunităţi, prin colaborare, iar pentru a reduce dependenţa de Federaţia Rusă trebuie să grăbim finalizarea proiectelor de interconectare, consideră el, potrivit Agerpres.

„Am reuşit să ne mobilizăm şi să facem, în decurs de 10 zile, trecerea Ucrainei şi a Republicii Moldova la sistemul energetic european, iar acum trebuie să grăbim şi interconectivitatea în domeniul gazelor. Iar asta înseamnă că vom reuşi să diversificăm sursele de aprovizionare şi de transport, din SUA, Azerbaidjan, Qatar, Arabia Saudită, Egipt, Israel şi alte state. Am transmis că în procesul de decarbonare ne bazăm şi pe energia nucleară, iar intenţia noastră este să promovăm o viziune integrată în ceea ce priveşte investiţiile, astfel încât dezvoltarea să ajungă la toate segmentele: producţie, transport, distribuţie”, a mai scris ministrul Energiei.

Deşi avem deja 60% din producţia de electricitate cu emisii reduse de carbon, România vrea mai mult, aşa că vom face investiţii masive în unităţile de producţie a energiei regenerabile, a punctat Popescu.

„Pe termen scurt, prin colaborare, vom folosi LNG şi NG de la ţări care nu folosesc energia ca armă de şantaj, aşa cum a făcut Rusia. Însă trebuie să lucrăm împreună, în parteneriat cu SUA şi alte state democratice, pentru a creşte gradul de securitate energetică. Lucrând împreună, sunt sigur că vom găsi şi oportunităţi pentru fiecare dintre noi”, se mai arată în postare.

 

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *