Acasă » Electricitate » Popescu: Guvernul intenționează să ofere o compensare cantitativă a energiei injectate în rețea de prosumatori

Popescu: Guvernul intenționează să ofere o compensare cantitativă a energiei injectate în rețea de prosumatori

8 aprilie 2021
Electricitate
energynomics

Guvernul intenționează să ofere o compensare cantitativă prosumatorilor, pentru energia injectată în rețea, întrucât prețul primit este foarte mic, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

„Este nevoie în România să fim parte a acestor schimbări, să fim parte a acestei revoluţii inclusiv în domeniul construcţiilor, a eficienţei energetice. Să nu uităm că primul sâmbure a fost făcut în Parlament spre sfârşitul anului 2018 – 2019 în Comisia de industrii, când, pentru prima dată, am legiferat în România prosumerul, acel consumator care poate să-şi pună pe casa panouri fotovoltaice şi nu mai trebuie să treacă prin furcile caudine ale tuturor agenţiilor, autorităţilor pentru a putea folosi şi a da surplusul în reţea. Acest lucru s-a realizat. Întâi cu 27 kW, apoi ridicat la 100 kW. Am reuşit acest pas, dar nu este suficient”, a spus Popescu.

”Trebuie să ne gândim că nu este stimulativ ca energia prosumerului care este dată în reţea să fie plătită la un preţ foarte jos. De aceea, Guvernul şi-a asumat în programul de guvernare să modifice acest lucru şi să încercăm să ajungem la o compensare cantitativă a energiei produse în plus, în aşa fel încât eu, prosumer, îţi dau ţie, furnizor, o cantitate şi iau de la tine aceeaşi cantitate. În felul acesta cred că am putea stimula mult mai bine prosumerii şi instalarea de panouri fotovoltaice pe casă s-ar face într-un ritm mult mai susţinut. Panourile fotovoltaice nu înseamnă tot şi de aceea e nevoie de tineri studenţi, echipe din România şi din toată lumea să vină să gândească noi concepţii de case”, a spus Popescu, citat de Agerpres.

La sfârşitul anului 2018, Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat pachetul de reglementări pentru comercializarea energiei electrice produse în centrale electrice din surse regenerabile de către prosumatori.

Parlamentul a aprobat, în iulie 2018, Legea nr. 184/2018 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, care precizează: „Prosumatorii (sau prosumerii – n. r.) care deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă şi livrată în reţeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementărilor ANRE”. Ulterior, pragul a crescut la 100 kW.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *