Acasă » Regenerabile » Solar » PKN ORLEN va investi 1,6 miliarde de euro în hidrogen până în 2030

PKN ORLEN va investi 1,6 miliarde de euro în hidrogen până în 2030

3 februarie 2022
Petrol și Gaze
energynomics

Grupul energetic polonez PKN ORLEN va cheltui 7,4 miliarde de zloți [1,6 miliarde de euro] până în 2030 pentru proiecte de dezvoltare a hidrogenului cu emisii scăzute și zero de carbon, bazate pe surse de energie regenerabilă și pe tehnologii de conversie a deșeurilor municipale.

Strategia pentru hidrogen a Grupului ORLEN va fi implementată în patru domenii cheie: mobilitate, rafinare și petrochimie, cercetare-dezvoltare și industrie și energie. Ca urmare, până la sfârșitul deceniului vor fi dezvoltate zece hub-uri cu hidrogen, pentru ca șoferii din Polonia, Republica Cehă și Slovacia să aibă acces la o rețea de peste 100 de stații de alimentare cu hidrogen. Proiectele vor sprijini transformarea Grupului ORLEN într-un grup multi-utilități neutru din punct de vedere al carbonului.

„Trebuie să maximizăm profiturile și să creștem dinamic noile linii de afaceri pentru a ne impulsiona transformarea într-un grup multi-utility”, a declarat Daniel Obajtek, Președintele Consiliului de Administrație al PKN ORLEN. „Acesta este singurul mod în care putem răspunde eficient provocărilor cu care se confruntă sectorul combustibililor și energiei. Până în 2030, intenționăm să investim peste 7 miliarde de zloți în proiecte care ne asigură că aproape jumătate din hidrogenul produs de Grupul ORLEN va fi cu emisii scăzute și zero de carbon. Acest lucru ne-ar ajuta să reducem emisiile de CO2 cu 1,6 milioane de tone.”

Până la sfârșitul deceniului, Grupul ORLEN își propune să instaleze aproximativ 0,5 gigawați (GW) în noi capacități de producere a hidrogenului folosind surse de energie regenerabilă și conversia deșeurilor municipale. Prin utilizarea tehnologiilor de stocare și utilizare a carbonului, Grupul își va putea reduce intensitatea carbonului pentru încă 120 de mii de tone de hidrogen produs în unitățile sale din Płock. În urma acestor proiecte, aproape jumătate din hidrogenul utilizat de Grupul ORLEN ar trebui să provină din surse cu emisii reduse sau zero de carbon în 2030.

Grupul a dezvoltat primul său hub de hidrogen în Trzebinia în 2021. Acesta produce hidrogen gri pentru transport și urmează să producă în cele din urmă hidrogen cu emisii scăzute de carbon din surse de energie regenerabilă. Un alt hub este în curs de dezvoltare în Włocławek, programat să înceapă producția de hidrogen verde în a doua jumătate a anului 2023. Doi ani mai târziu, va fi lansat un hub în Płock pentru a produce hidrogen verde pentru aplicații industriale și de transport. Grupul ORLEN a început deja să acționeze pentru a utiliza hidrogenul în transportul public urban și transportul feroviar prin semnarea unor scrisori de colaborare cu 17 municipalități și patru companii din Polonia în calitate de potențiali clienți pentru hidrogenul produs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.