Acasă » Petrol și Gaze » OMV Petrom a planificat investiții de 4 miliarde de lei în 2022

OMV Petrom a planificat investiții de 4 miliarde de lei în 2022

3 februarie 2022
Petrol și Gaze
energynomics

În trimestrul IV din 2021, deja cererea pentru produsele OMV Petrom a revenit dincolo de nivelurile de dinainte de pandemie. Pe acest fundal, compania se așteaptă ca în 2022 cererea de produse petroliere să crească ușor, iar vânzarea pentru gaze naturale să se reducă față de cea din 2021.

Cererea pentru electricitate se va menține la un nivel similar cu anul 2021, estimează compania. Anul trecut, producția de electricitate a crescut la 4,8 TWh, cu 15% mai mare, “susținută de disponibilitatea foarte bună a centralei de la Brazi și de marje bune in medie la nivel anual”. Centrala a acoperit 8% din mixul de producție al României, a precizat OMV Petrom. înregistrând cea mai mare producție electrică netă de până acum, capacitățile sale tehnice permițându-i să aibă “o contribuție foarte importantă pe piețele de echilibrare și servicii tehnice de sistem”.

Pentru 2022, OMV Petrom se așteaptă ca prețul mediu al țițeiului Brent să se plaseze în jur de 75 de dolari pe baril (USD/bbl), față de 71 USD/bbl în 2021. Marjele de rafinare vor crește până aproape de 6 USD/bbl. În 2021, marja de rafinare a fost de 5,5 USD/bbl, în creștere cu 90%, față e anul anterior, susținută de „diferențialele mai mari pentru produse, în principal pentru benzină”. Și volumele vânzărilor cu amănuntul au fost mai mari cu 12%, depășind nivelul înregistrat în perioada pre-COVID.

Valoarea investițiilor este estimat să crească până la 4 miliarde de lei (2,8 miliarde de lei în 2021), dar va depinde de „climatul investițional”. Circa 2,6 miliarde de lei (față de 2 miliarde de lei în 2021) vor fi alocate pentru forarea a circa 60 de sonde noi și sidetrack-uri, precum și pentru realizarea a circa 600 de reparații capitale. Obiectivul este limitarea declinului natural al producției la aproximativ 7% față de 2021.

Optimizarea portofoliului va continua prin vânzări selective de zăcăminte în 2022, reflectând strategia grupului de concentrare pe barilii cei mai profitabili.

Restul investițiilor vor merge în principal către acțiuni care țin de tranziția către emisii de carbon reduse și zero. Până la finalul anului 2022, vor fi instalate aproximativ 100 de stații de reîncărcare, vor fi făcuți primii pași în direcția producerii de bio-etanol de generația a doua și va continua dezvoltarea unui portofoliu de energie electrică regenerabilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *