Acasă » Regenerabile » Piața PPA-urilor este dominată de către cumpărători

Piața PPA-urilor este dominată de către cumpărători

11 octombrie 2023
Regenerabile
energynomics

Riscurile legislative au contribuit la blocarea finanțărilor proiectelor de producere a energiei din surse regenerabile încă din primul val și în prezent situația este aceeași, a declarat Oana Mogoi, Sector Head Utilities & Natural Resources la ING Bank, în cadrul conferinței ”Mai multe regenerabile pentru România”, organizate de Energynomics.

”Principalul factor care a blocat finanțarea de proiecte de la precedentul val de regenerabile a fost lipsa PPA-urilor – o consecință directă a cadrului legislativ. În prezent nu mai există o interdicție legislativă de a încheia PPA-uri, însă vedem alte riscuri legislative, de exemplu amenințarea continuă a unor noi taxe asupra distribuției și transportului de energie, care nu ar trebui să existe pentru companiile cu venituri reglementate și care trebuie să facă investiții substanțiale în rețele cu scopul de a permite conectarea capacităților noi de producere energie din surse regenerabile. Și apoi ne mirăm de ce nu se închid PPA-uri și de ce accesul la finanțare e restrâns, a explicat Oana Mogoi.

Potrivit reprezentantei ING Bank, bunele practici din domeniu recomandă existența unor contracte pe termen lung la un preț ”fix, pe cât posibil”, iar fără alinierea României la acestea nu vor exista proiecte sustenabile pe piață.

PPA-urile și contractele pentru diferență sunt modalități de creștere a predictibilității cash-flow-urilor viitoare și un confort în plus pentru investitori prin fixarea totală sau parțială a prețurilor. În piețele mature, prețul energiei din PPA-uri nu diferă foarte mult de prețul pieței, dar piața românească este dominată de către cumpărători, iar acest lucru pune presiune pe prețuri în sensul reducerii lor.

”Sperăm că, odată cu asumarea unor ținte de energie verde în consum a marilor corporații, să se mai echilibreze un pic balanța, iar producătorii să aibă un cuvânt de spus”, a precizat Mogoi.

Conferința ”Mai multe regenerabile pentru România” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor săi, între care Alive Capital, Astrasun, BCR, EnergoBit, Elektra Renewable Support, Eximprod, Ensys Renewable Solution, ING Bank, LAPP Romania, Metacon, Noark, Photomate, REI Grup, TAW Energy, Volt, Wiren.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *