Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Fost ambasador american: Localnicii ar trebui să primească din profitul exploatării gazelor de şist

Fost ambasador american: Localnicii ar trebui să primească din profitul exploatării gazelor de şist

energynomics

Fostul ambasador SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a spus pentru Pro TV că locuitorii comunităţilor pe raza cărora sunt identificate şi exploatate gaze de şist ar trebui să primească o parte din profitul extracţiei acestei resurse.

Fostul diplomat a subliniat astfel că găsirea unei resurse naturale de tipul gazului de şist cuprinde două elemente cruciale pentru exploatarea sa: respectarea reglementărilor pentru protecţia mediului şi beneficiile comunităţilor locale. Acum, legislația românească trimite toate redevențele la bugetul central, iar impozit pe profitul din exploatarea și vânzarea resursei minerale primare nu există.

Prin comparație, regimul dreptului de proprietate american face ca redevența să fie negociată de compania cu fiecare proprietar de teren în parte, deoarece proprietarului aparține atât terenul cât și subsolul, pe când în România subsolul aparține în exclusivitate statului.

În SUA, dacă intri pe pământul cuiva, acesta are dreptul legal să fie plătit pentru asta

„Trebuie să înveţi să faci fracturare hidraulică într-un mod nedăunător pentru mediu. […] Dar a doua chestiune este mult mai complicată în Europa de Est decât este în SUA, cum împarţi profiturile acestei exploatări cu localnicii, cu guvernul şi cu românii? În SUA, drepturile asupra producţiei de gaz de şist aparţin fermierului local. Dacă intri pe pământul cuiva, acesta are dreptul legal să fie plătit pentru asta. Asta nu este valabil în România. Acele drepturi aparţin guvernului. Asta trebuie rezolvat. Trebuie să găsiţi o cale ca localnicii să aibă de profitat”, a afirmat Mark Gitenstein.

Dovedirea resurselor primare este o chestiune ce ține atât de economie (viabilitatea comercială a extracției) cât și geologică. „[…] este destul gaz de şist? Dacă răspunsul este negativ, putem ignora restul chestiunilor. Şi în Polonia a existat un interes mare, acum câţiva ani, dar s-a dovedit că valoarea comercială era mai mică decât poate este în România sau poate în Ucraina. Aceste probleme geologice sunt sofisticate şi complicate. Pot fi rezolvate numai prin prospectare”, a subliniat fostul ambasador.

Mark Gitenstein a clarificat și natura relației pe care a avut-o cu Chevron firma de avocatura pentru care lucra înainte să fie trimis cu misiune diplomatică în România. Potrivit spuselor sale, a fost vorba de servicii de consultanță juridică și reprezentare într-un litigiu privind un tratat bilateral încheiat de Chevron cu un guvern din America de Sud, și nu de lobby guvernamental.

Fostul ambasador american la București a menționat și necesitatea realizării unui investiții importante în sectorul energetic românesc. El a poziționat valoarea totală la 10 miliarde de dolari, un obiectiv imposibil de atins fără implicarea piețelor de capital întrucât statul nu are asemenea posibilități de finanțare.

Indicii de interes privat puternic există, dar sunt necesare reforme susținute pentru ca decizii precum cea a consorțiului Exxon-OMV Petrom ori listarea minoritară a Romgaz să nu rămâne cazuri izolate. În plus, deficitul de infrastructură, mai ales cea offshore, este apăsător și ridică multe probleme pentru extracția din platoul continental al Mării Negre.

Problema cu energia în România este infrastructura

Gitenstein consideră că decizia Exxon de a investi 1 miliard de dolari într-o instalaţie din perimetrul Neptun din Marea Neagră şi oferta prin care Romgaz s-a listat sunt semne că există interes pentru investiţii străine în sectorul energetic din România, însă infrastructura este o problemă în acest sector.

OMV Petrom şi ExxonMobil au descoperit în 2012 un zăcământ de gaze în Marea Neagră, dar exploatarea nu este estimată să înceapă mai devreme de sfârşitul acestui deceniu. Oportunitățile multiple pot fi împiedicate de blocajul indus de lipsa infrastructurii, dar și prețul este o componentă valoroasă în decizie.

„[…] Problema cu energia în România este infrastructura […] Cred că adevărata problemă cu extracţia în acea zonă (perimetrul Neptun – n.r.) va fi transportul gazului la mal, apoi transferul în conducta de gaz, construirea infrastructurii necesare pentru a face asta […] de asemenea, problema preţului va fi foarte importantă”, a afirmat Mark Gitenstein pentru Pro TV citat de Mediafax.

Descoperirile din Marea Neagră vor influența în bine viețile multora, crede fostul diplomat. „Descoperirea din perimetrul Neptun este grozav, din perspectiva noastră. Nu este bine numai geostrategic, ci este bine pentru români, pentru bulgari, pentru ucraineni că există mai mult gaz natural ieftin, disponibil pentru ei, provenind din surse diferite. Asta este bine pentru ei şi este foarte bine pentru investitorii care vor să vină aici, mai ales investitorii din industrie care vor energie ieftină. România poate fi un punct central pentru energie ieftină în regiune”, a spus Mark Gitenstein.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *