Acasă » Termo » Minerit » Piaţa aurului a scăzut anul trecut cu 15%, însă cererea de retail a atins un nivel record

Piaţa aurului a scăzut anul trecut cu 15%, însă cererea de retail a atins un nivel record

19 februarie 2014
Interes general
Bogdan Tudorache

Piaţa aurului a scăzut anul trecut cu 15%, la 3.756 tone, pe fondul retragerilor masive efectuate de investitori, însă cererea din partea consumatorilor de retail, pentru produse precum bijuterii, lingouri sau monede, a crescut puternic şi a atins un nivel record, potrivit datelor World Gold Council.

China a devenit în 2013 cea mai mare piaţă pentru aur la nivel global, devansând India, se arată într-un comunicat al organizaţiei. Şi pieţele din ţările dezvoltate s-au menţinut la un nivel solid, în special Statele Unite.

Cererea din partea consumatorilor a crescut anul trecut la nivel global cu 21%, la 3.864 tone, în timp ce investitorii în fonduri tranzacţionate la bursă, cele mai populare vehicule de investiţie pe piaţa aurului, au lichidat deţineri de 881 tone, cea mai mare contracţie înregistrată vreodată, pe fondul declinului preţului metalului preţios.

Aurul s-a devalorizat anul trecut pentru prima dată din 2000, preţul metalului preţios coborând cu 29%, la sub 1.200 de dolari pe uncie (31,1 grame), cel mai abrupt declin din ultimii 32 de ani.

Achiziţiile de lingouri şi monede din aur au crescut anul trecut cu 28%, la 1.654 tone, în timp ce livrările de bijuterii din aur, cealaltă componentă importantă a pieţei retail, au urcat cu 17%, la 2.209 tone.

„Atunci când preţurile scad, vor exista întotdeauna cumpărături”, comentează pentru Wall Street Journal un analist chinez.

Cererea de aur din partea consumatorilor retail din China a crescut anul trecut cu 32%, la 1.066 tone, iar în India a fost înregistrată o creştere de 13%, la 975 tone, în pofida restricţiilor impuse de autorităţile din această ţară pe importuri. Turcia şi Tailanda au înregistrat creşteri puternice, de 60%, respectiv 73%, însă la volume mult mai mici. În SUA, cererea de bijuterii, lingouri şi monede din aur a urcat anul trecut cu 18%.

Cerere din partea băncilor centrale s-a redus în 2013 cu 32%, la 369 tone.

Producţia totală de aur la nivel mondial a totalizat anul trecut 4.340 tone, în scădere cu 2%.

 

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *