Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Profitul Petrom a urcat la 1,1 mld. Euro deși vânzările au scăzut cu 8%

Profitul Petrom a urcat la 1,1 mld. Euro deși vânzările au scăzut cu 8%

19 februarie 2014
Consumatori
energynomics

Profitul OMV Petrom a ajuns în anul fiscal precedent la valoarea record de 4,82 miliarde de lei (1,091 miliarde de euro), cu 22% peste cel din 2012, însă vânzările au scăzut cu 8%, la 24,18 miliarde de lei (5,47 miliarde de euro), în principal din cauza vânzărilor mai mici de ţitei şi produse petroliere.

Totuși, raportul arată că vânzările de energie electrică au crescut. Ponderea vânzărilor de țiței și produse petroliere au reprezentat 79% din totalul vânzărilor, cele din Gaze şi Energie au reprezentat 16%, iar cele din Explorare şi Producţie au fost aproximativ 5%, arată raportul financiar anual.

Acum doi ani grupul a consemnat vânzări de 26,258 miliarde de lei şi un profit net de 3,946 miliarde de lei. Singurii ani în care profitul OMV Petrom s-a contractat au fost 2008 și 2008, anii de debut ai crizei financiare europene, compania reușind să crească marja de profit de la an la an în ciuda diminuării considerabile a economiei naționale, a PIB-ului și veniturilor declarate.

Producția Petrom a crescut pentru prima dată de la privatizare

OMV Petrom și-a majorat pentru prima dată de la privatizare producția de petrol, gaze și condensat din România, producția de țiței păstrându-se la nivelul din 2012. În raportul anual al companiei se constată că anul trecut producția de țiței, gaze și condensat a totalizat 62,5 milioane barili echivalent petrol (bep), cu 0,26% peste producția din 2012, deși producția internă de țiței a rămas constantă în ultimii doi ani.

Producția internă de gaze a crescut cu 1% și a ajuns la 33,9 milioane bep. În ceea ce privește operațiunile externe, producția de tiței și gaze în Kazahstan a scăzut cu 9%, la 4,1 milioane bep. Costurile de producției exprimate în lei au scăzut cu 4%, la 49,76 lei/bep.

La 31 decembrie 2013, rezervele totale dovedite de țiței și gaze ale Petrom erau de 728 milioane bep cu rezervele din România reprezentând 707 milioane bep. Dacă se adună rezervele probabile, cuantumul urcă la peste 1 miliard bep, cu rezervele din România reprezentând 977 milioane bep. Rata medie de înlocuire a rezervelor în România a fost în 2013 de 32%, o scădere consistentă față de cea din 2012, când a fost de 42%.

Investițiile din 2013 au depășit profitul realizat

OMV Petrom a făcut în 2013 investiții de 1,18 miliarde de euro, mai mari decât profitul net. Potrivit raportului companiei, investiţiile în Explorare & Producție au crescut cu 17% față de cele din anul trecut și au reprezentat 83% din valoarea totală a investițiilor executate în 2013. Banii au fost utilizați pentru “forajul sondelor de dezvoltare, proiecte integrate de redezvoltare a zăcămintelor, lucrări de reparaţii capitale şi operaţiuni de adâncime, instalaţii de suprafaţă, precum şi pentru proiectul Neptun Deep.”, arată documentul.

Investiţiile din Gaze & Electricitate au scăzut substanțial în 2013, atingând 18 milioane de lei. În ceea ce privește afacerile din Rafinare&Marketing, investițiile din acest sector au reprezentat 16% din total “şi au fost direcţionate în special către programul de modernizare a rafinăriei Petrobrazi, incluzând modernizarea instalaţiei de desulfurare a gazelor şi recuperarea sulfului, respectiv a instalaţiei de conversie în vid a motorinei.”, indică raportul.

Petrom a programat și pentru acest an investiţii de peste un miliard de euro, din care circa 85% pentru proiectele din domeniul explorării şi producţiei, după ce anul trecut investițiile au atins 1,2 miliarde euro. Printre proiectele prioritare din acest an se numără forarea sondelor de dezvoltare, redezvoltarea zăcămintelor, activităţi de reparaţii capitale şi blocul offshore Neptun Deep, operat împreună cu ExxonMobil, unde va relua forajul exploratoriu, alături de analiza datelor seismice ale blocului Midia. În ceea ce privește operațiunile internaționale, Petrom anunță că va continua negocierile privind acordul de împărţire a producţiei pentru perimetrul ucrainean Skifska.

Profitul Petrom, cât jumătate din profitul OMV

Profitul EBIT al Petrom constituie jumătate din profitul realizat de OMV anul trecut, principalul acționar al companiei din România, scrie Mediafax, o creștere spectaculoasă a ponderii sale de la 38% cât a fost anul trecut. Raportul grupului OMV consultat de Mediafax arată că profitul înainte de dobânzi și taxe al OMV a scăzut cu 800 milioane de euro din pricina scăderii vânzărilor din Libia, creşterii cu 5% a cheltuielilor de explorare şi constituirii unor provizioane nete de 96 milioane de euro pe activele din Kurdistanul irakian şi Tunisia.

„2013 a fost un an de cotitură pentru OMV, un an în care am realizat progrese substanţiale în ceea ce priveşte transformarea companiei într-una focusată predominant pe upstream (explorare şi producţie – n.r.). În pofida problemelor din Libia şi Yemen, marjelor de refinare aflate la minime istorice şi preţurilor relativ reduse la gaze pe piaţa spot, am aşezat fundaţia unui viitor puternic, profitabil (…) Am construit un portofoliu care ne va ajuta să atingem ţintele pentru anul 2016, ne va permite să sporim profitabilitatea pe termen lung pe măsură ce ne vom realiza proiectele”, a declarat în raport directorul general executiv al OMV, Gerhard Roiss.

Petrom anticipează o cerere modestă de gaze naturale şi energie electrică

Cererea de gaze și energie electrică ca rămâne redusă și în 2014 în România, estimează cei de la Petrom. În plus, cotațiile internaționale ale țițeiului, creșterea economică timidă și măsurile fiscale introduse recent vor impune în continuare constrângeri asupra marjelor de rafinare și vânzărilor de combustibil. Pe piaţa de electricitate Petrom estimează că preţurile vor fi influenţate negativ de faptul că unitățile de producție în creștere nu sunt întâmpinate de un consum pe măsură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *