Acasă » Uncategorized @ro » Boloş: Prima emisiune de obligațiuni verzi a României a fost un real succes

Boloş: Prima emisiune de obligațiuni verzi a României a fost un real succes

23 februarie 2024
Electricitate
energynomics

Prima emisiune de obligațiuni verzi a României a fost un real succes, fiind marcată de o serie de recorduri, precum cererea extraordinară din partea mediilor investiționale, potrivit ministrul Finanțelor, Marcel Boloş.

În data de 15 februarie 2024, Ministerul Finanțelor a realizat cea de-a doua tranzacție pe piețele financiare internaționale, prin lansarea a două tranşe de obligațiuni cu maturități de 7 ani şi 12 ani, denominate în euro. Tranşa de 12 ani a reprezentat emisiunea inaugurală de obligațiuni verzi a României.

Conform unui comunicat al Ministerului Finanțelor, valoarea totală a emisiunilor de obligațiuni, de patru miliarde euro, a avut o subscriere finală de peste 14,8 miliarde euro prin participarea unui număr total de peste 250 investitori. Emisiunile au suscitat un interes impresionant din partea investitorilor, ordinele acestora depăşind în timpul tranzacției valoarea de 17 miliarde euro.

În procesul de elaborare a Cadrului privind obligațiunile verzi, Ministerul Finanțelor a beneficiat de asistență tehnică din partea Băncii Mondiale.

„Felicităm Guvernul României pentru această tranzacție excepțională. Pe măsură ce navigăm într-o eră de provocări presante, în care posibilitatea de a locui pe planeta noastră este contestată, iar conflictele şi disparitățile crescânde sunt apăsătoare, rolul finanțării sustenabile nu a fost niciodată mai important pentru a sprijini țările membre ale Băncii Mondiale. Suntem extrem de încântați că am oferit asistență tehnică pentru a facilita prima emisiune de obligațiuni verzi a României şi aşteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu Guvernul României în următorii paşi ai procesului, cum ar fi alocarea şi raportarea impactului”, a declarat Anna Akhalkatsi, country manager al Băncii Mondiale pentru România.

Volumul atras pentru tranşa cu maturitatea de 7 ani este de 2 miliarde euro, la randament de 5,394% şi o rată de dobândă de 5,375% pe an, iar pentru tranşa verde cu maturitatea de 12 ani a fost atras volumul de 2 miliarde euro, la randament de 5,734% şi o rată de dobândă de 5,625% pe an. Fondurile obținute din această emisiune au fost decontate în data de 22 februarie 2024.

„Mă bucur că prima emisiune de obligațiuni verzi a României a fost un real succes, fiind marcată de o serie de recorduri. Emisiunea aceasta are în spate un proces complex, care a implicat elaborarea şi evaluarea unui cadru solid pentru finanțarea proiectelor verzi, pentru care vreau să felicit colegii de la Trezorerie. Aş puncta cererea extraordinară din partea mediilor investiționale, marjele de risc de credit obținute care reflectă inclusiv un „greenium” de 10bps, cât şi de calitatea acestor investitori, în jur de 45% din investitorii din tranşa verde fiind investitori responsabili social/cu mandate verzi (ESG). Pe lângă diversificarea bazei de investitori pentru datoria publică, această emisiune este un pas concret în misiunea noastră de a ne atinge obiectivele de dezvoltare durabilă, dar şi de a sprijini proiectele cu impact pozitiv pentru îmbunătățirea calității vieții românilor”, a transmis ministrul Marcel Boloş.

Potrivit MF, maturitatea de 12 ani reprezintă cea mai mare tranşă verde denominată în euro lansată până acum de către un emitent din piețele emergente (instrumente financiare de datorie ESG). De asemenea, tranzacția reprezintă cea mai mare emisiune de obligațiuni verzi denominate în euro realizată de un emitent din piețele emergente. Nu în ultimul rând, emisiunea a fost cea mai mare tranzacție pe piețele financiare internaționale a României, iar subscrierea finală obținută a fost cea mai mare de până acum pentru țara noastră.

Emisiunea de obligațiuni, lansată în data de 15 februarie, face parte din planul de finanțare externă aferent anului 2024, prin care Ministerul Finanțelor vizează asigurarea necesarului de finanțare de pe piețele externe pentru acest an, precum şi consolidarea rezervei financiare în valută la dispoziția Trezoreriei Statului.

Emisiunea de obligațiuni a fost suprasubscrisă de peste 3 ori pentru tranşa de 7 ani, respectiv de peste 4 ori pentru tranşa verde de 12 ani. Totodată, emisiunea a beneficiat de o bază investițională foarte diversificată atât din punct de vedere geografic, cât şi din perspectiva tipurilor de investitori, precizează reprezentanții MF.

„Prima de emisiune pentru tranşa de 12 ani a fost cea mai scăzută primă realizată de un emitent suveran din zona CEE din anul 2015 până în prezent”, precizează sursa citată.

Din punct de vedere al tipurilor de investitori, pentru ambele tranşe se distinge preponderența investitorilor de tipul „real money”, respectiv fonduri de active administrate privat care au avut o pondere în cadrul maturităților de 7 şi 12 de ani de 67% şi respectiv 66%. Totodată fondurile de pensii şi companiile de asigurări au avut o distribuție de 10% şi 5%, fondurile suverane şi instituțiile oficiale o alocare de 6% pentru ambele tranşe, băncile comerciale şi private au avut o distribuție de 6% şi 13% iar fondurile speculative şi brokerii au beneficiat de o alocare de 11%, respectiv 10%.

„Tranşa verde de 12 ani a fost alocată în procent de aproximativ 45% unor investitori responsabili din punct de vedere social (social responsible investors) / cu mandate verzi-ESG sau despre care se ştie că folosesc principiile de investiții responsabile din punct de vedere social / principiile privind investițiile verzi”, subliniază reprezentanții MF.

În ceea ce priveşte distribuția geografică a investitorilor, pentru maturitatea de 7 ani, aceasta a fost următoarea: Marea Britanie şi Irlanda 46%, restul Europei 22%, SUA 13%, CEE 7%, Germania, Austria şi Elveția 5%, România 4% şi restul statelor 3%.

Pentru maturitatea de 12 ani, distribuția geografică a investitorilor a fost: Marea Britanie şi Irlanda 48%, restul Europei 19%, România 11%, SUA 9%, CEE 8%, Germania, Austria şi Elveția 3%, şi restul statelor 2%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *