Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Pewete a ales România pentru a crea un hub de servicii

Pewete a ales România pentru a crea un hub de servicii

energynomics

Pewete Evo Europe SRL a apărut pe piața de servicii sonde în România în 2018, dar directorul general George Căpățînă este departe de a fi un nou venit în industrie. De asemenea, compania-mamă a Pewete Evo Europe este un jucător cunoscut și apreciat în industria de petrol si gaze, listată la Bursa din Frankfurt, cu un portofoliu solid în Rusia, Kazahstan și Orientul Mijlociu – Petro Welt Technologies AG. Am discutat cu George Căpățînă despre starea sectorului upstream din România și despre planurile pe care le are cu Pewete Evo Europe SRL.

Stimate domnule George Căpățînă, conduceți Pewete Evo Europe SRL de mai bine de un an, preluând acest mandat aproape imediat după înființarea societății. Cine este Petro Welt Technologies AG și de ce a fost nevoie de înființarea unei societăți noi în România?

Petro Welt Technologies AG este o companie publică austriacă, listată la Bursa de Valori din Frankfurt, este de asemenea una dintre principalele companii independente de servicii petroliere din Rusia și Kazahstan, recunoscută ca lider în operațiunile cu instalații de foraj mobile si servicii pompare, stimulare producție sonde.

Există anume elemente specifice – tehnologii, abordări, servicii de nișă – în care Pewete Evo Europe SRL este specializată?

Compania noastră are în principal două linii majore de afaceri, după cum am menționat mai sus. În afară de forajul sondelor de la zero cu ajutorul instalațiilor noastre mobile, suntem de asemenea specializați în foraj deviat dintr-o sondă existentă (sidetracking) și putem să acoperim toate serviciile de pompare la sonde, deținem echipament cu tubing flexibil, echipament pentru cimentare și stimulare sonde. Avem de asemenea o experiență vastă, pe care dorim să o punem la dispoziția clienților noștri din România și din Europa Centrală și de Est.

În ciuda speranțelor care revin an de an, contextul fiscal și de reglementare din România, încurajează într-un ritm lent investițiile la scară largă în industria de petrol și gaze. Ce oportunități ați identificat totuși?

În România, sectorul de petrol și gaze are o istorie îndelungată și mai sunt încă multe oportunități. În plus, specialiștii români sunt extrem de bine calificați și foarte profesioniști. Am ales România pentru a crea un centru de servicii la nivel european. Vom avea aici o companie de prestigiu, cu echipamente de cea mai bună calitate și cei mai buni specialiști. Ne-am demonstrat deja competența și așteptăm cu nerăbdare să punem în evidență întreaga noastră gamă de capabilități.

Dincolo de specificul României, piața globală a hidrocarburilor trece printr-o nouă perioadă critică, cu un declin istoric al prețurilor și perspective neclare de revenire în viitorul apropiat. Cum se poziționează o companie de servicii sonde într-un asemenea context?

Pewete a decis foarte înțelept să-și deschidă centrul european aici; industria noastră a avut dintotdeauna provocări temporare, dar am hotărât această mișcare, planificând și mizând pe termen lung. Strategia Pewete este construită pe o viziune de durată și, atunci când am deschis afacerea în România, ne-am luat un angajament pe care o să-l respectăm. Pewete a transferat trei instalații moderne în zonă și a investit peste 10 milioane de euro în echipamente, sprijinind companiile românești, cu tradiție în afaceri. De asemenea, am angajat mulți specialiști români.

Beneficiarii – marile grupuri integrate – au pus investițiile în așteptare și obligă furnizorii să coboare prețurile. Ați simțit o astfel de presiune în ultimele luni? Cum poate o companie precum Pewete Evo Europe să reacționeze la acest context?

Pewete este o companie foarte bine organizată și concentrată pe operațiuni. Managementul este foarte eficient, având contact direct cu toți factorii de decizie. În același timp, compania este complet digitalizată și independentă, suntem capabili să fim foarte agili pentru a face față cu succes tuturor provocărilor, inclusiv celor pe care le menționați.

Cum vedeți funcționarea industriei de petrol și gaze în următoarele decenii, în condițiile în care politicile europene par să se îndrepte tot mai clar către energiile regenerabile și tehnologiile alternative cu un impact extrem de redus asupra mediului?

În primul rând, noi suntem o companie de servicii, nu un producător de petrol și / sau gaze. Echipamentul nostru este adecvat pentru operațiuni benefice mediului înconjurător, instalațiile noastre pot fora și puțuri de apă sau geotermale. De asemenea, echipamentul nostru este necesar și atunci când vrei să abandonezi o sondă pentru a reface mediul natural. În prezent, hidrocarburile sunt încă principala sursă de energie și reprezintă baza industriei polimerilor, care continuă să crească cu 3% pe an. Una dintre prioritățile noastre este să ne concentrăm asupra tehnologiei pentru a continua reducerea poluării, optimizarea costurilor și asigurarea unei culturi de sănătate și siguranță în muncă.

_____________________________________________

Interviul a apărut inițial în numărul din iulie 2020 al Energynomics Magazine.

Dacă vrei să primești prin curier acest număr (iulie 2020), în format tipărit sau electronic, scrie-ne la adresa office [at] energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție. Toate numerele anterioare sunt accesibile AICI, în format electronic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *