Acasă » Petrol și Gaze » Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care funcționează cu gaze de sondă

Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care funcționează cu gaze de sondă

30 noiembrie 2021
Petrol și Gaze
energynomics

Petrom a deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de unități, care asigură circa 65% din tot consumul de energie al diviziei Upstream având o putere instalată de 100 MW, scrie e-nergia.ro.

Săptămâna trecută, Petrom, singurul producător de petrol și gaze din România, a obținut de la Autoritatea de Reglementare în domeniul energiei licențele de furncționare pentru două mici centrale termoelectrice. Astfel, ANRE a acordat “autorizaţie de înfiinţare pentru realizarea noii capacităţi energetice Centrala termoelectrică (G2P) Park 3 Oarja, cu puterea electrică maximal debitată de 1,3 MW”, și „autorizaţie de înfiinţare pentru realizarea noii capacităţi energetice Centrala termoelectrică (G2P) Parc 1/ Depozit Băicoi Vest, cu puterea electrică maximal debitată de 1,45 MW”.

Centralele „gas to power (G2P)” sunt nişte centrale termoelectrice aproapiate de cele clasice, dar cu capacităţi mult mai mici, amplasate chiar în zona zăcămintelor de petrol şi gaze. Ele folosesc pe post de combustibil gazele de sondă extrase din zăcămintele de ţiţei, care conţin şi gaze asociate, gaze care nu pot fi exploatate comercial pentru că sunt departe de o infrastructură de transport. Aşadar, pe lângă energia electrică produsă, compania foloseşte o resursă energetică pe care oricum o extrage şi care altfel ar fi fost „aruncată”, dat fiind că aceste gaze nu pot fi transportate, tratate şi, ulterior, vândute.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *