Acasă » Regenerabile » Patru ţări vor să majoreze de zece ori capacitatea eoliană offshore a UE

Patru ţări vor să majoreze de zece ori capacitatea eoliană offshore a UE

20 mai 2022
Eolian
energynomics

Germania, Belgia, Ţările de Jos şi Danemarca s-au angajat să construiască o capacitate de energie eoliană de cel puţin 150 GW în Marea Nordului, până în 2050, pentru a crea „o uzină de energie verde” pentru Europa, transmite Reuters.

Comisia Europeană a prezentat miercuri un plan de 210 miliarde de euro pentru eliminarea dependenţei Europei de petrolul şi gazul rusesc până în 2027 şi pentru a accelera tranziţia la energia verde. Investiţiile UE în energia regenerabilă ar urma să ajungă la 86 miliarde de euro.

Aproximativ 150 GW vor fi suficienţi pentru a alimenta 230 de milioane de locuinţe europene, dar ambiţia celor patru ţări este să folosească energia verde pentru a produce hidrogen şi combustibili ecologici pentru industria grea şi transport, a anunţat ministrul danez pentru Afaceri, Simon Kollerup, potrivit Agerpres.

Costurile necesare pentru a ajunge la o capacitate de 150 GW a centralelor electrice eoliene din largul apelor Mării Nordului se vor ridica la sute de miliarde de euro şi vor fi finanţate în special de investitorii privaţi, subvenţiile de la stat fiind reduse, a declarat ministrul danez al Mediului şi Energiei, Dan Jorgensen, pentru Reuters.

Dacă obiectivele sunt îndeplinite, va fi o creştere de aproape zece ori a capacităţii eoliene offshore a UE, iar anunţul vine în contextul încercărilor blocului comunitar de a-şi reduce dependenţa de energia din Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.