Acasă » Regenerabile » PATRES, apel către autorități: Deblocați programul dedicat prosumatorilor, modificați Ghidul pentru Electric Up!

PATRES, apel către autorități: Deblocați programul dedicat prosumatorilor, modificați Ghidul pentru Electric Up!

13 ianuarie 2021
Regenerabile
Energynomics

Bogdan Tudorache

Ghidul de finanțare al Proiectului Electric Up dezavantajează sectorul HORECA și IMM-urile, în timp ce programul dedicat prosumatorilor, Casa Verde, a reușit să rezolve doar 7 dosare după mai bine de doi ani de funcționare.

Programul Casa Verde Fotovoltaice ”este nefuncțional din cauza gestionării deficitare a AFM”, iar ElectricUp ”dezavantajează tocmai sectorul HORECA și IMM-urile” cu consum mic, susține Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES.

„Doar 7 sisteme de panouri fotovoltaice au fost finanțate de AFM la doi ani de la demararea programului. Mai mult de jumătate dintre dosarele depuse au fost respinse, cu prezentarea unor motive care, în cele mai multe cazuri, nu sunt rezonabile și imputabile cetățenilor. Întârzierile inadmisibil de mari sunt puse de AFM pe seama corectitudinii documentelor și volumului de lucru al salariaților instituției. Așa cum am mai sesizat, este o bătaie de joc la adresa cetățenilor și instalatorilor. Se descurajează sistematic ideea de prosumator în România și nu înțelegem de ce autoritățile permit aceasta”, declară Viorel Lefter, Președinte PATRES.

Pe de altă parte, Organizația PATRES salută propunerea de prelungire a perioadei de implementare a proiectelor cu 4 luni în contextul pandemiei, a vremii nefavorabile aferente sezonului rece, dar și a posibilelor întârzieri în procedurile specifice obținerii Avizelor tehnice de racordare și altor documente necesare, datorate numărului mare de cereri.

“Sunt încă multe aspecte de clarificat, am transmis observațiile noastre, așteptăm forma finală a noului Ghid de finanțare a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională”, precizează dl. Viorel Lefter.

În ce privește proiectul ElectricUp, PATRES își exprimă speranța că, urmare a observațiilor și recomandărilor transmise în cadrul procesului de consultare publică, Ghidul de finanțare să fie modificat astfel încât să se adreseze entităților economice pentru care a fost creat și programul să poate fi implementat cu succes până în anul 2027. “Nu putem să nu remarcăm că se fac aceleași greșeli întâlnite în programul gestionat de AFM. Am trimis un document cu peste 25 de pagini de observații și recomandări la proiectul ghidului de finanțare „ElectricUp” pentru întreprinderi mici și mijlocii și domeniul HORECA, cu scopul de a clarifica anumite aspecte practice, dar și tehnice, care nu au fost luate în considerare”, spune președintele PATRES.

”Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES face un apel public la Miniștrii Mediului și Energiei, care să se asigure de buna funcționare a celor două programe naționale. Solicităm intervenția Domnului Barna Tánczos, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, să dispună măsuri urgente ca Administrația Fondului pentru Mediu să deblocheze cât mai repede programul Casa Verde Fotovoltaice și să reconsidere miile de dosare respinse pe motive care nu sunt rezonabile și imputabile cetățenilor care au dorit să devină prosumatori, dar care au fost excluși din acest program. Ne adresăm, totodată, Domnului Virgil Popescu, Ministrul Energiei, cu rugămintea de a lua în considerare observațiile și recomandările noastre pentru ca programul ElectricUp să-și atingă scopul pentru care a fost creat”, ne-au transmis oficialii PATRES.

Autor: Energynomics

Un comentariu la „PATRES, apel către autorități: Deblocați programul dedicat prosumatorilor, modificați Ghidul pentru Electric Up!”

  1. Prevederile noului proiect de facilitati pentru prosumatori (casnici si IMM) sunt vitale pentru eficienta proiectelor. Speram ca noul guvern sa aprobe cat mai curand acest proiect,blocat dupa caderea guvernului Citu, sa putem demara investitiile in energia verde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *