Acasă » Petrol și Gaze » Parte din impozitele datorate de titularii de acorduri petroliere merg către investiții şi activități de restructurare

Parte din impozitele datorate de titularii de acorduri petroliere merg către investiții şi activități de restructurare

6 decembrie 2022
Petrol și Gaze
energynomics

O parte din sumele datorate de titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetrele offshore şi onshore de adâncime ca impozit asupra veniturilor suplimentare se vor îndrepta către investiții şi activități de restructurare în domeniul energiei stabilite printr-o Hotărâre a Guvernului, potrivit proiectului de Ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicat marți pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Se propune modificarea art. 20 din Legea nr. 256/2018, privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore şi onshore de adâncime astfel încât, din sumele datorate de titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetrele offshore şi onshore de adâncime ca impozit asupra veniturilor suplimentare să se asigure şi investiții şi activități de restructurare în domeniul energiei stabilite prin Hotărâre a Guvernului. De asemenea, se propune ca aceste sume să poată fi alocate şi ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat, stabilindu-se, totodată şi mecanismul de finanțare”, se arată în Nota de fundamentare care însoțeşte proiectul de act normativ, conform Agerpres.

Totodată, Ministerul de Finanțe aminteşte că prin Hotărârea Guvernului nr. 1311 din 28 noiembrie 2022 a fost aprobată modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 564/2022 privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2022 pentru Societatea Complexul Energetic Oltenia, aflată sub autoritatea Ministerului Energiei, în sensul majorării veniturilor totale din exploatare aferente anului 2022, înregistrând la finele anului un rezultat financiar net în sumă de 3,308 miliarde de lei față de 178,753 milioane de lei estimate inițial prin Hotărârea Guvernului nr. 564/2022.

„România se află în procedura europeană de deficit excesiv, ceea ce înseamnă că actuala construcție bugetară suportă constrângeri semnificative, deoarece politica de deficit bugetar prevede o ajustare substanțială pe termen scurt şi mediu, la care s-au adăugat necesitățile suplimentare de finanțare generate de conflictul din Ucraina şi de creşterea generală a prețurilor. În contextul celor de mai sus, pentru degrevarea bugetului de stat, având în vedere rezultatele financiare ale Societății Complexul Energetic Oltenia SA, se propune modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 21/2022 în ceea ce priveşte asigurarea reîntregirii veniturilor din privatizare utilizate de către Societatea Complexul Energetic Oltenia SA, din sursele proprii ale societății”, se mai spune în document.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *