Acasă » Electricitate » Dărăban, ACUE: Criza din energie se va linişti anul viitor

Dărăban, ACUE: Criza din energie se va linişti anul viitor

6 decembrie 2022
Electricitate
energynomics

Criza din energie se va atenua anul viitor, odată cu venirea în Europa a unei cantități mari de gaze naturale lichefiate din alte zone ale lumii, a afirmat, marți, Daniela Dărăban, director executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie.

„Criza se va linişti anul viitor. Probabil va mai fi un vârf, dar din câte citesc, la nivel internațional, sunt foarte multe tancuri de LNG care se pregătesc să vină în Europa”, a arătat Dărăban, în conferința „Energia este puterea noastră. Să fim responsabili!”, organizată de InvesTenergy.

Ea a arătat că statul nu ar trebui să-şi folosească forța pentru a interveni în sector, ci să concureze alături de actorii privați.

„Tristețea mea – şi este strict opinia mea personală – vine din faptul că statul român se reaşează mult prea prezent în mai toate zonele. Eu sper că statul român va înțelege că în multe zone trebuie să intre în competiție chiar şi cu actori privați şi să nu-şi folosească această forță, ceea ce, din punctul meu de vedere, pe termen lung nu este deloc sănătos”, a spus reprezentanta ACUE, potrivit Agerpres.

La rândul său, Cătălin Niță, director executiv la Federația Patronală Petrol şi Gaze (FPPG), prezent la acelaşi eveniment, a precizat că Europa nu are deocamdată terminale cu o capacitate suficientă de a prelua gazele lichefiate.

„Trebuie să luăm în calcul că tot ce înseamnă depozite de gaze în Europa au fost umplute cu gaze ruseşti de anul trecut, ieftine. Dacă vine iarna grea, la anul vom avea o problemă. Anul acesta suntem acoperiți, dar iarna următoare vom avea o problemă. În ceea ce priveşte LNG-ul, din păcate ne lipseşte capacitatea de transfer de la lichid la gazos, nu este atât de mare încât să umple rezervoarele şi durează 4-5 ani pentru a construi astfel de capacități”, a arătat Niță.

Pentru România, riscul este să nu-şi poată valorifica oportunitatea de a avea propriile resurse de gaze.

„Ghiciți ce? Noi chiar avem gaz. Dacă nu reuşim să ne mobilizăm, să avem noi runde de concesiuni şi producție în platforma nouă a Mării Negre, o să ratăm oportunitatea”, a subliniat el, amintind că România a rămas cu rezerve de cărbune în pământ pentru 250 de ani, care acum nu ne mai ajută la nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *