Acasă » Opinii » Ordinul 12 simplifică activitățile de furnizare și trading pentru operatorii din UE în România

Ordinul 12 simplifică activitățile de furnizare și trading pentru operatorii din UE în România

23 martie 2015
Opinii
energynomics

Monica Cojocaru, Partener Schoenherr și Asociații SCA

O reglementare actualizată privind regimul de autorizare în sectorul de energie electrică din România a fost adoptată recent de către ANRE, autoritatea națională de reglementare. În 17 martie 2015, Ordinul nr. 12/2015 privind regulamentul de acordare a licențelor și autorizațiilor în sectorul energiei electrice („Ordinul 12”), în vigoare de la data publicării, a fost publicat în Monitorul Oficial al României nr. 180/2015 și abrogă vechea reglementare, respectiv Ordinul nr. 48/2013.

În timp ce Ordinul 12 urmează în mare măsură principiile enunțate în vechea reglementare, aceasta aduce totuși anumite noutăți, în special în sectorul de aprovizionare și comercializare.

Facilitarea accesului pentru operatorii din UE privind aprovizionarea și tradingul cu energie electrică în România

În decizia din 2014 în procedura antitrust deschisă împotriva operatorului pieței de energie din România, OPCOM, Comisia Europeană (CE) a stabilit că OPCOM a abuzat de poziția sa dominantă prin impunerea ca toți participanții de pe piețele operate de bursa de energie să dețină o înregistrare în România în scopuri de TVA și, prin urmare, să stabilească un sediu în România, chiar dacă traderii străini au deja o înregistrare TVA în țara lor de origine. Ca urmare a acestei decizii, ANRE ridică barierele din calea operatorilor din UE privind activitățile de furnizare și de comercializare, prin:

  • eliminarea cerinței de a avea un sediu permanent în România ca o condiție prealabilă pentru obținerea licenței; și
  • eliminarea în totalitate a cerinței de a deține o licență eliberată în România pentru acei operatori autorizați în alte state membre ale UE, sub rezerva unei declarații pe propria răspundere cu privire la conformarea cu normele tehnice și comerciale aplicabile în România.

Comercializarea energiei electrice este subiectul unei licențe separată

Comercializarea energiei electrice – definit ca vânzarea/cumpărarea angro de energie electrică (inclusiv activități de import/export) – a fost reglementată, în mod independent de activitățile de furnizare, în amendamentul din 2014 la Legea nr. 123/2012 ( „Legea Energiei”). Condițiile generale anexate la licența de tranzacționare au fost deja puse în aplicare prin intermediul Ordinului ANRE nr. 13/2015.

Condițiile care stau la baza licenței de tranzacționare, atât în ceea ce privește documentația necesară și capacitățile financiare, sunt mai puțin restrictive decât cele aplicabile licenței de furnizare. Cu toate acestea, licența de furnizare cuprinde activitățile de tranzacționare și, ca atare, nu este necesară o licență de comercializare separată acelor părți care au obținut deja o licență de furnizare.

Gama de lucrări care necesită autorizație de constituire a fost redusă

Nu va mai fi nevoie de autorizare de constituire pentru executarea/retehnologizarea instalațiilor stațiilor electrice și liniilor.

Separarea clară a activităților autorizate/licențiate

Pe fondul regimului separării, Ordinul 12 stabilește norme clare care vizează separarea activităților, și anume:

  • operatorul sistemului de transport nu trebuie să dețină simultan licențe de operare, de furnizare, și/sau de tranzacționare;
  • operatorul de distribuție, concesionar, nu trebuie să dețină simultan licențe de operare, de transmisie, de furnizare, și/sau de comercializare cu privire la aceeași zonă geografică pentru care s-a acordat concesiunea.

Mai mult decât atât, cum activitățile de tranzacționare sunt inerente operării, o licență de tranzactionare separată nu este necesară pentru producătorii de energie electrică care dețin o licență de operare.

Cerințe suplimentare pentru licențele de distribuție și furnizare

Ordinul 12 prevede documente suplimentare care trebuie să fie prezentate ca bază pentru licența de distribuție (de exemplu, documente care atestă dreptul de proprietate sau dreptul de folosință asupra capacităților energetice care vor fi exploatate pe baza licenței), precum și pentru licența de furnizare.

Modificarea autorizațiilor/licențelor la inițiativa ANRE

Ordinul 12 permite în mod expres ANRE să inițieze modificarea autorizațiilor/licențelor în caz de modificare a legislației. De exemplu, ANRE poate iniția modificarea autorizațiilor licențelor existente în caz de modificări ale condițiilor generale aferente autorizațiilor și licențelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *