Acasă » Interes general » Opt proiecte inovatoare din România, calificate în faza următoare a programului european Danube Energy+

Opt proiecte inovatoare din România, calificate în faza următoare a programului european Danube Energy+

9 iunie 2020
Interes general
energynomics

Opt proiecte româneşti s-au calificat în etapa următoare a programului Danube Energy+, ce se adresează tinerilor sub 35 de ani cu idei inovatoare din domeniul energiei verzi, a anunţat marţi, într-un comunicat de presă, Asociaţia Centrul Startup Transilvania, partenerul iniţiativei europene în România.

Unul dintre proiectele “Made in Romania”, calificate în faza următoare a Danube Energy+ este aplicaţia “Billit: bon de cumpărături digital”, dezvoltată de către Oana Durcău şi alţi patru studenţi şi prin care fiecare bon de casă primit poate fi stocat pentru un bun management al cheltuielilor şi pentru eventuale retururi, în cazul în care bonul tipărit se pierde. Astfel, echipa şi-a propus să elimine complet bonurile de hârtie, care implică un cost suplimentar pentru retaileri şi este un reziduu nereciclabil pentru consumator.

Un alt proiect este Ecocycling, prin care iniţiatorii Răzvan Capotă şi Gabriel Apahidean vizează să dezvolte o fabrică de reciclare a deşeurilor electronice, cuplată la o aplicaţie pentru consumatori cu ajutorul căreia, folosind metode de gamificare, să poată creşte nivelul de reciclare al acestui tip de deşeuri.

Potrivit sursei citate, Evolta este un proiect autohton derulat de către Teodor Tiber şi Iulian Susan. Cei doi şi-au propus să dezvolte prima reţea de staţii de reîncărcare de tip “fast charge” pentru maşini electrice din zona Galaţi – Brăila.

“Fermierul 4.0”, proiectul dezvoltat de Alexandru Luchian, urmăreşte construcţia unui sistem autosustenabil, mobil, de aquaponics pentru industria HoReCa. “Folosind acest sistem, restaurantele vor putea creşte materie primă proaspătă în regim propriu, de-a lungul întregului an, în mod sustenabil: peşti de apă caldă (în bazine amenajate în incintele restaurantelor) şi verdeţuri proaspete în sistem hidrobed. Pentru un consum redus de energie, pot fi adăugate panouri solare”, precizează Asociaţia Centrul Startup Transilvania, conform Agerpres.

De asemenea, un al cincilea proiect a fost botezat “Hydrogen PVC” – un sistem de încălzire a locuinţei, dezvoltat de Ionuţ Procop, care foloseşte hidrogenul şi ajută la decarbonizarea gradului de energie electrică.

Alte trei iniţiative calificate în Danube Energy + sunt: Slick – prototipul pentru o motocicletă cu motor electric pentru fiecare roată, “Solar Chair” – proiect social dezvoltat de Luminiţa Vlaicu care construieşte un scaun cu rotile, pentru persoane cu dizabilităţi, ce funcţionează cu ajutorul energiei solare şi “Tapohub” – un nou model de generator de energie eoliană, de dimensiuni mici, aflat în faza de testare la Institutul Naţional de Cercetări Aerospaţiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *