Acasă » Petrol și Gaze » OPEC: Continuarea reducerii producției ar duce la realizarea misiunii de a debloca piața petrolului

OPEC: Continuarea reducerii producției ar duce la realizarea misiunii de a debloca piața petrolului

energynomics

Cei doi mari exportatori de petrol din lume par să fi înțeles în cele din urmă cum să elimine un excedent global care păstrează prețurile la țiței în șah de aproape trei ani.

Arabia Saudită și Rusia au declarat că vor favoriza prelungirea reducerii producției de petrol din acest an până în primul trimestru al anului 2018. Dacă își vor convinge colegii să adopte această strategie, atunci când OPEC și partenerii săi se vor întâlni săptămâna viitoare,  vor reduce cu 8% din stocuri și vor aplana efectele acestora asupra pieței, potrivit calculelor Bloomberg efectuate cu ajutorul datelor oferite de guvernul SUA.

„Au un scop foarte clar”, a spus Mike Wittner, șeful departamentului de cercetare a pieței petrolului la Societe Generale din New York. „Ei rămân concentrați asupra coborârii stocurilor către valorile medii ale ultimilor cinci ani. Chiar își doresc să meargă acest plan”.

În timp ce știrile privind propunerea saudită și a Rusiei au contribuit la urcarea prețurilor la un maxim al ultimelor două săptămâni, petrolul rămâne blocat aproape de 50 de dolari pe baril, mai puțin de jumătate din nivelul tranzacționat în 2014. Asta pentru că reducerile producției din partea OPEC și a aliaților săi nu au reușit să scadă stocurile, în timp ce producția crește în țări precum SUA și pe fondul încetinirii cererii. Barilul Brent a crescut de luni până marți la prânz cu 0,4%, la 52,04 dolari, în Londra.

Stocurile din cele 35 cele mai industrializate țări ale lumii – membre în OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) – au depășit aproape 3 miliarde de barili în aprilie, sau aproximativ 307 de milioane față de media ultimilor cinci ani, arată datele furnizate de Energy Information Administration din SUA.

Dacă OPEC și Rusia finalizează prelungirea cu nouă luni a reducerii producției, stocurile vor scădea până la aproximativ 10 milioane de barili sub această medie în luna martie a anului 2018, potrivit calculelor Bloomberg.

Calculele presupun că OPEC își va menține producția la nivelurile din aprilie de 31,7 milioane de barili pe zi și că Rusia va menține aprovizionarea constantă la 11,15 milioane pe zi din luna mai. Aceste niveluri reprezintă reducerile totale pe care le-au acceptat în urma unei înțelegeri încheiate anul trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *