Acasă » Electricitate » Distribuţie » OPCOM ar putea da ANRE în judecată pentru amenda primită pentru abuz de poziție dominantă

OPCOM ar putea da ANRE în judecată pentru amenda primită pentru abuz de poziție dominantă

11 martie 2014
Distribuţie
energynomics

Decizia Comisiei Europene de a amenda bursa de energie și gaze OPCOM este injustă, întrucât activitatea operatorului pieței de energie este complet reglementată de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a declarat luni Victor Ionescu, directorul general al OPCOM. Prin urmare, bursa ia în considerare contestarea deciziei la Curtea Europeană de Justiție și acționarea în instanță a ANRE.

„Decizia Comisiei este injustă. Analizăm la nivelul corporației (Transelectrica — n.r.) posibilitatea să contestăm această decizie la Curtea Europeană de Justiție. De asemenea, analizăm și posibilitatea să ne îndreptăm împotriva celor de la ANRE, care reglementează activitatea OPCOM”, a precizat Victor Ionescu citat de Agerpres.

Opcom și Transelectrica au primit săptămâna trecută de la Comisia Europeană o amendă de peste 1 milion de euro, pentru că, spune Comisia, bursa a făcut de poziția sa dominantă pe piața românească a facilitării tranzacțiilor de energie electrică pe piața spot, încălcând normele UE în materie de concurență.

Transelectrica a emis imediat un comunicat de presă în care afirma că analizează căile posibile de atac pentru amendă. Surse din piața de energie au afirmat pentru Mediafax că nivelul inițial propus pentru amendă ar fi fost situat undeva în jurul a 70 milioane de euro. Conform unui comunicat remis Bursei de Valori București de Transelectrica, sancțiunea pecuniară se situează la un nivel al cărui cuantum este la limita inferioară a amenzilor aplicabile în astfel de situații.

De ce au fost Opcom și Transelectrica amendate

Comisia Europeană susține că OPCOM i-a discriminat timp de cinci ani pe traderii de energie electrică din afara României care nu au sediu permanent în România.

„Comportamentul abuziv al OPCOM a împiedicat comercianții din UE să participe pe piețele spot din cadrul bursei de energie electrică din România, creând astfel o barieră artificială la intrare, ceea ce constituie o încălcare a normelor UE în materie de concurență. Barierele naționale de acest tip nu numai că împiedică finalizarea unei piețe unice a energiei, ci împiedică și dezvoltarea de piețe eficiente, lichide”, a declarat comisarul european pentru concurență în comunicatul Comisiei.

Comisia spune că între 2008 și 2013, OPCOM a acceptat pe piața spot de energie electrică doar acei participanți care erau înregistrați în scopuri de TVA în România. Prin urmare, corect subliniază Agepres, “comercianții din UE nu puteau intra pe piața angro de energie electrică din România decât prin înființarea unui sediu permanent în România, ceea ce presupune costuri suplimentare și dezavantaje organizatorice pentru comercianții din UE în comparație cu cei din România.”

Executivul UE spune că această cerință a OPCOM a avut ca efect reducerea lichidității de pe piața angro a energiei electrice. Pe bursele din piețe de energie de mărimi similare cu cea a României, peste 50% dintre participanți nu sunt înregistrați în scopuri de TVA în țara respectivă, mai spune Comisia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *