Acasă » Regenerabile » Biomasă » Costurile cu energia scot industria la proteste

Costurile cu energia scot industria la proteste

11 martie 2014
Biomasă
energynomics

Sindicatele din industrie protestează miercuri la Curtea Constituţională (CCR) şi joi în Piaţa Victoriei, pentru a cere oprirea de urgență a sistemului de susținerea a energiei regenerabile și a liberalizării accentuate a prețului gazelor, relatează Mediafax. Potrivit agenției, Cartel Alfa și federațiile membre din industrie solicită premierului o discuție cu toți cei implicați în aceste două chestiuni.

Sindicatele solicită CCR să soluționeze grabnic sesizarea de neconstituționalitate venită din partea Președintelui României a Legii care aprobă diminuarea consistentă a schemei de suport pentru regenerabile prin certificate verzi. Alți 1.000 de sindicaliști s-au anunțat joi pentru pichetarea sediului Guvernului pentru grăbirea celorlalte acțiuni care să finalizeze introducerea noii scheme de suport reduse.

Protestele au fost anunţate de preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Solidaritatea Metal, Gheorghe Sora. El a spus că proteste suplimentare ale angajaţilor din industrie se vor derula în faţa sediului Consiliului Judeţean Olt, în Slatina, orașul celui mai mare consumator de energie electrică din țară, producătorul de aluminiu Alro Slatina. „Dacă cele două acţiuni anunţate pentru zilele de miercuri şi joi nu-şi vor atinge scopul, calendarul protestelor va continua şi în următoarele săptămâni”, a mai spus Gheorghe Sora citat de Mediafax.

Pe termen scurt se vor pierde peste 150.000 de locuri de muncă

Sindicaliștii vor să atragă astfel atenția asupra pericolelor pe care taxele din energie și creșterile rapide de prețuri ale electricității și gazelor le aruncă asupra producției industriale și asupra menținerii locurilor de muncă.

„[…] neluarea măsurilor în ceea ce priveşte regimul energiei regenerabile şi liberalizarea preţului la gaze naturale va avea ca şi consecinţă o delocalizare masivă a unităţilor din domeniu, ceea ce înseamnă peste 150.000 de locuri de muncă pierdute pe un termen foarte scurt. Deja sunt anunţuri atât la Alro, cât şi la nivelul MittalSteel legate de intenţia angajatorului de a începe să delocalizeze oameni, din cauza preţurilor la energie electrică şi la gaz metan, care fac ca unităţile de pe teritoriul României să nu mai fie competitive, comparativ cu alte ţări”, a declarat liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, citat de Mediafax.

Factura la gaze a crescut cu peste 70% în mai puțin de doi ani

Marius Cornenco, de la Federația Metarom a adăugat: „Liberalizarea pieţei gazelor naturale, care nu face decât să alinieze preţul gazului din producţia internă la cel de import, fără să ofere consumatorilor posibilitatea alegerii furnizorului, duce la o creştere de aproximativ 160 la sută a preţului gazului din producţia internă, adică la o majorare a facturii cu peste 70 la sută în mai puţin de doi ani”, a spus Marius Cornenco, vicepreşedintele Federaţiei Metarom.

Organizații sindicale reiau din nou și argumentul conform căruia subvenționarea regenerabilelor prin certificate verzi a împovărat substanțional structura de cost a întreprinderilor din România. Bogdan Hossu a menționat în acest context că România trebuie să se alinieze urgent la practicile mai multor țări din UE care au început să excepteze marile întreprinderi de la plata a mai bine de 80% din eco-taxe, în fapt rente pentru tehnologiile din regenerabile.

Costurile cu energia conduc la o a doua dezindustrializare a României

Sindicaliştii au atenţionat că, dacă România nu va implementa rapid măsuri substanţiale pentru rezolvarea situaţiei din domeniile energiei electrice şi al gazelor naturale, riscul relocării se va transforma în realitate în scurt timp.

„În prezent, după părerea noastră, se produce o a doua dezindustrializare a României, prima fiind în perioada 1997-2004, respectiv momentul marilor privatizări. Dacă nu se rezolvă cele două probleme, respectiv taxa pentru energia regenerabilă care creşte foarte mult preţul energiei electrice şi creşterea exponenţială a preţului la gaze naturale, România se va dezindustrializa şi problabil vom rămâne doar cu agricultura”, a mai spus Marius Cornenco pentru Mediafax.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *