Acasă » Petrol și Gaze » OMV Petrom: Nu s-a schimbat nimic în decizia privind exploatarea de la Marea Neagră – nu am luat vreo decizie nouă

OMV Petrom: Nu s-a schimbat nimic în decizia privind exploatarea de la Marea Neagră – nu am luat vreo decizie nouă

Bogdan Tudorache

Noul raport al OMV Petrom lansat săptămâna trecută i-a determinat pe unii analiști să interpreteze că holdingul ar fi luat o decizie nouă de amânare a investiției în Marea Neagră, fapt negat categoric de un oficial al companiei, pentru energynomics.ro.

”Nu s-a schimbat nimic, nu am anunțat absolut nimic nou față de ce anunțasem anterior. E o interpretare greșită”, a spus oficialul, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Raportul companiei susținea exact același lucru ca la începutul anului, și anume că e nevoie de „un cadru fiscal și de reglementare stabil, predictibil și favorabil investițiilor reprezintă o cerință esențiala pentru dezvoltarea investițiilor noastre viitoare, atât onshore, cât și offshore”

În ceea ce privește investiția la Marea Neagră, raportul reia ideea anterioară.

”Neptun Deep: mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiție în valoare de câteva miliarde. Rămânem dornici să vedem zăcămintele din Marea Neagră dezvoltate și vom continua dialogul cu autoritățile pentru a înțelege calea de urmat”.

Compania mai susține în raport că nivelul costurilor OUG 114/2018 și OUG 19/2019 ajunge la aproape 40 de milioane de euro – dar având în vedere un profit anual de circa 857 milioane de euro (raportat pe 2018) această taxă s-ar traduce printr-un procent de doar 4,7% din profit – adică nu ar putea afecta semnificativ capacitatea de investiții a companiei. Acționarii OMV Petrom au prevăzut investiții de 4,17 miliarde lei pentru anul 2019, adică de circa 876 milioane euro, din care 82% sunt dedicate segmentului upstream. Anul trecut investițiile au fost de circa 4,3 miliarde de lei.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *