Acasă » Petrol și Gaze » Procesare » Oltchim cere falimentul Astra Asigurări

Oltchim cere falimentul Astra Asigurări

28 aprilie 2014
Petrol și Gaze
energynomics

Combinatul chimic Oltchim, prin administratorul judiciar Rominisolv, cere în instanţă falimentul Astra Asigurări pentru neplata unei poliţe de 10 milioane de euro pe asigurarea managementului profesional al fostului director, Constantin Roibu.

În raportul asupra insolvenţei făcut de administratorul judiciar, se constată managementul defectuos al fostului director, care a produs prejudicii de sute de milioane de euro. Cum Oltchim era asigurată la Astra contra managementului defectuos, administratorul judiciar a cerut companiei de asigurări cei 10 milioane de euro.

„De mai mult de un an, de când le-am făcut solicitarea de plată, nu am primit nimic, aşa încât nu ne-a rămas decât soluţia cererii de faliment. Nu ne aşteptăm să plătească nici acum, că ne-au transmis că nu o vor face, invocând motive precum că practicile internaţionale spun că trebuie ca un expert internaţional să certifice managementul defectuos sau că. Ei uită însă că legea română spune că acest lucru este apreciat tocmai de administratorul judiciar”, explică Gheorghe Piperea, administrator judiciar al Oltchim.

Oltchim este în insolvenţă de anul trecut. Are datorii de circa 700 milioane de euro şi aşteaptă să fie privatizată. Investitorii interesaţi sunt un consorţiu chinez şi SIF Transilvania.

Astra Asigurări, cea mai mare companie locală de profil, a intrat la începutul acestui an în administrare specială după ce un raport al Autorității de Supraveghere Financiară a evidenţiat probleme mari în ceea ce priveşte indicatorii de solvabilitate şi lichiditate. Ulterior, administratorul special, KPMG, a dat publicităţii concluziile unui prim audit care arată că acţionarul companiei va trebui să aducă un plus de capital de peste 100 milioane de euro pentru a stabiliza firma. Printre marile probleme ale Astra se înscrie şi o despăgubire de peste 25 de milioane de euro pe care trebuie să o achite CNADNR în contul firmei Romstrade.

Romstrade a intrat în insolvenţă iar patronul său este arestat preventiv, motiv pentru care nu a putut duce la capăt lucrările asumate prin contract. Situaţia poate fi comparată cu cea de la Oltchim. Şi în cazul Romstrade, Astra a refuzat să plătească şi a fost obligată să facă acest lucru în urma unei sentinţe judecătoreşti.

Sursa

economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *