Acasă » Petrol și Gaze » Transport » Ucraina va primi gaze din Vest prin Slovacia

Ucraina va primi gaze din Vest prin Slovacia

28 aprilie 2014
Petrol și Gaze
energynomics

Autorităţile din Slovacia au ajuns la un acord cu cele ucrainene în ceea ce privește livrările de gaze dinspre Vest către Ucraina, a anunţat ministrul slovac al Economiei, citat de AFP. „Cele două ţări au ajuns la un acord care va ajuta Ucraina să primească gaze” din Europa de Vest, a declarat oficialul slovac. Autorităţile de la Kiev au convenit să plătească pentru gazele provenite din Europa 386 dolari/1.000 de metri cubi.

Gazul venit dinspre Vestul Ucrainei va tranzita Slovacia prin intermediul unui gazoduct de rezervă din estul acestei țări, care acum nu este utilizat. Operatorul „va efectua adaptări tehnologice pentru a permite începerea cât mai rapid a livrărilor de gaze în sens invers şi pentru a spori capacitatea” gazoductului, a adăugat ministrul.

Conducta ar urma să fie redeschisă în octombrie şi va avea iniţial o capacitate de trei miliarde de metri cubi pe an, care ar putea fi adusă la zece miliarde de metri cubi în martie 2015, a declarat un purtător de cuvânt al operatorului conductei pentru AFP. Acordul cu Slovacia se adaugă acordurilor pe care Ucraina le are încheiate cu Ungaria și Polonia.

Compania germană RWE a început deja să livreze gaze Ucrainei în urmă cu două săptămâni prin intermediul serviciilor companiei poloneze Gaz System. Potrivit unui acord valabil până în 2017, RWE ar urma să livreze Ucrainei până la 10 miliarde de metri cubi de gaze pe an.  Ministrul ucrainean al Energiei a declarat anterior că aprovizionarea cu gaze a Ucrainei din Uniunea Europeană va fi asigurată de Franţa şi Germania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *