Acasă » Petrol și Gaze » Procesare » Oltchim are datorii de 3,5 miliarde de lei către bănci, salariați și stat

Oltchim are datorii de 3,5 miliarde de lei către bănci, salariați și stat

15 ianuarie 2015
Petrol și Gaze
energynomics

Potrivit listei creditorilor Oltchim, publicată în Buletinul Insolvenței de Rominsolv şi BDO Restructuring, administratorii judiciari ai companiei, combinatul petrochimic are datorii totale de aproape 3,5 miliarde de lei, din care garantate sunt 900 milioane de lei, bugetare 1,28 miliarde de lei şi chirografare 1,25 miliarde de lei.

Prioritare sunt creanțele datorate statului și salariaților, care sunt garantate. La stat, cele mai multe sunt de recuperat în contul Agenției de Administrare a Activelor Statului (AAAS).

Cel mai mare creditor bancar este Erste Group prin Banca Comercială Română, cu 229 milioane de lei, adică 25,73% din creanțele garantate și 6,63% din totalul creanțelor.Pe locul doi este Banca Transilvania, cu aproape 160 milioane de lei, reprezentând circa 18% din creanțele garantate și 4,63% din totalul creanțelor, menționează tabelul creditorilor. Și Electrica are de recuperat peste 227 milioane de lei prin Electrica S.A și Electrica Furnizare.

Alte creanțe garantate aparțin Alpha Bank, Arelco Power, AAAS, Bancpost, Bulrom Gas Impex, Calvi Trade Limited, CEC Bank, Chemimpex, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vâlcea, Garanti Bank, Honeywell, ING Bank, MFC Commodities, OMV Petrom, Polchem Societe Anonyme, Salrom și Unicredit.

Despre datoriile salariale ale Oltchim, avocatul Gheorghe Piperea, administrator judiciar pentru Oltchim, spune, citat economica.net: “Am moştenit de la fosta conducere un contract defectuos de muncă, care prevede plăţi compensatorii uriaşe, între 15 şi 36 de salarii. Noi vom plăti toate aceste compensatorii, începând cu 2015, chiar dacă acest lucru înseamnă o povară de 8 milioane de euro, doar la anul”.

Pe de altă parte, creditorii chirografari (268 de firme şi persoane fizice) ar avea de recuperat 1,26 miliarde de lei. Tabelul creditorilor poate fi accesat aici.

Legat de privatizarea Oltchim, Gheorghe Piperea spune: „Nu s-a prezentat nimeni, nici chinezi, nici turci, nici români, nici SIF 3. S-au dovedit nişte investitori neserioşi. Noi elaborăm acum planul de reorganizare, care va fi votat de Comitetul Creditorilor în 10 martie 2015, în perioada de până atunci urmând să se înfiinţeze şi SPV-ul Oltchim (vehicul de investiții care preia doar activele viabile ale combinatului și petrochimia de la Arpechim – n.r.) […]

Personal, mă declar dezamăgit de neseriozitatea potenţialilor investitori, în special de cea a chinezilor Baota Petrochemical – Junlun Petroleum, la a căror solicitare s-a decalat de două ori termenul limită de privatizare a Oltchim. Iniţial, aceştia s-au declarat interesaţi să cumpere Oltchim la pachet cu rafinăria rpechim, apoi, recent, ar mai fi dorit să cumpere doar o secţie din combinat. În aceste condiţii, nu ne mai interesează. De restul candidaţilor, nici nu mai vorbesc. Neseriozitate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *