Acasă » Electricitate » Nuclearelectrica și Donalam au semnat un memorandum pentru dezvoltarea reactoarelor modulare

Nuclearelectrica și Donalam au semnat un memorandum pentru dezvoltarea reactoarelor modulare

16 noiembrie 2022
Electricitate
Bogdan Tudorache

Nuclearelectrica SA, singurul producător nuclear din România și un contribuabil strategic la securitatea energetică și la decarbonizarea României, anunță semnarea Memorandumului de Înțelegere (MoU) între RoPower Nuclear SA, compania de proiect recent înființată pentru implementarea reactoarelor modulare mici (SMR) și Donalam SRL, parte a AFV Beltrame Group, lider european în producția de oțel, la pavilionul IAEA Atoms for Climate din cadrul COP 27.

Obiectivul Memorandumului de Înțelegere este de a explora oportunitățile de cooperare și de investiții în sprijinul dezvoltării primului proiect SMR din România, care ar putea avea un mare impact și în realizarea producției de oțel verde în România. Cu același prilej, cele două companii s-au alăturat United Nations 24/7 Carbon Free Energy Compact, angajându-se să respecte principiile 24/7 ale ONU în sprijinul obiectivului ONU de a accelera sistemul de electricitate, de a atenua schimbările climatice și de a asigura accesul la energie curată, la prețuri accesibile.

Prin aderarea la UN 24/7 Carbon-free Energy Compact, Nuclearelectrica și AFV Beltrame devin membri ai unei comunități globale de organizații care colaborează pentru a dezvolta soluții care să permită accesul la energie fără carbon 24/7.

Anunțul vine într-un moment crucial, în contextul în care înalți responsabili politici guvernamentali din întreaga lume se întâlnesc la COP27 pentru a discuta despre urgența accelerării tranziției către o energie curată.

Raportul recent publicat de Organizația Națiunilor Unite privind diferența de emisii în 20221 arată că politicile actuale nu sunt suficiente pentru a atinge obiectivele Acordului de la Paris. Energia nucleară este necesară pentru a asigura o scădere eficientă și durabilă a emisiilor. În acest context, exemplul României privind planurile de realizare a primei oțelării verzi cu sprijinul energiei curate produse de SMR și panouri fotovoltaice poate încuraja și mai mulți pași și colaborări similare în cadrul industriei.

„Nuclearelectrica se angajează să implementeze primul proiect de reactor modular de mici dimensiuni din Europa, alături de proiectul retehnologizarii Unității 1 si proiectul Unitatilor 3&4 de la Cernavoda, la cele mai înalte standarde de securitate nucleară și sustenabilitate a mediului. Extinderea capacității nucleare urmărește să sprijine securitatea energetică a României și a regiunii, independența energetică și atingerea obiectivelor de decarbonare.

”În acest context, suntem bucuroși să anunțăm un nou pas în demersul nostru, un potențial nou partener în RoPower, Donalam SRL, parte a grupului AFV Beltrame, unul dintre cei mai importanți producători de oțel din Europa. AFV Beltrame Group împărtășește același angajament pentru sustenabilitate ca și noi și înțelege rolul energiei nucleare produse de SMR în atingerea obiectivelor internaționale privind schimbările climatice, asigurând în același timp securitatea energetică cu o sursă de energie curată, stabilă, accesibilă și rezilientă.

”Suntem mândri să facem acest anunț în timpul Conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP27) pentru a promova importanța parteneriatelor industriale durabile cu impact benefic major asupra reducerii amprentei de carbon.

Suntem încrezători că exemplul nostru prezintă modalități de a avansa obiectivele Acordului de la Paris, inspiră alte acțiuni ale industriei, încurajează politicile de mediu la nivel mondial și european si și sprijinul financiar atat guvernamental, cât și privat, în domeniul industrial pentru companiile cu strategii economice și de mediu solide, derivate dintr-o abordare durabilă.

”Mai mult, deoarece viziunea noastră de a crea un viitor sustenabil pentru generațiile viitoare este pe deplin aliniată cu principiile United Nations 24/7 Carbon Free Energy Compact, suntem mândri să ne alăturăm Coaliției și să susținem în continuare decarbonarea sistemului de energie electrică din România prin implementarea tehnologiilor de energie nucleară fără emisii de carbon, atât la scară mică, cât și la scară mare”, a spus Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica SA și Președinte al Consiliului de Administrație RoPower Nuclear SA.

„Suntem pe deplin dedicați îndeplinirii viziunii noastre pentru o afacere sustenabilă și transformării în realitate a planurilor noastre ambițioase de investiții pentru operațiunile noastre din România – centralele de la Călărași și Târgoviște, sustenabilitatea fiind o prioritate la nivel de Grup. Securitatea energetică a devenit în ultima vreme un subiect de mare relevanță. Planul nostru de a construi, în viitorul apropiat, parcul fotovoltaic de la Târgoviște, precum și parteneriatul cu RoPower, sunt două dintre soluțiile pentru a ne asigura accesul la energie sustenabilă și la prețuri accesibile pe termen lung”, a adăugat Carlo Beltrame, CEO Romania&France și Business Development Manager, AFV Beltrame Group.

În România, SMR-urile vor fi implementate în complementaritate atât cu reactoarele de mare capacitate, cât și cu sursele regenerabile, proiectul SMR din România prevăzând, de asemenea, adăugarea unei capacități de producție solară în cadrul aceluiași complex energetic. Soluția comună nucleară și regenerabilă ar reprezenta nu numai o capacitate de producție optimă, cu posibilitatea de a varia producția, ci și o viziune a surselor de generare pentru rețeaua electrică a viitorului.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *