Acasă » Electricitate » Nuclearelectrica își pregătește partenerii pentru modernizarea Unității 1

Nuclearelectrica își pregătește partenerii pentru modernizarea Unității 1

29 septembrie 2022
Electricitate
Bogdan Tudorache

Nuclearelectrica și ROMATOM, împreună cu SNC-Lavalin, ANSALDO Nucleare și GE Steam Power au organizat “Cernavoda Unit 1 – Refurbishment Suppliers’ Day”, a anunțat SNN.

”În cadrul fazei II a Proiectului de Retehnologizare a Unității 1, Nuclearelectrica și ROMATOM, împreună cu Candu Energy Inc., membru al Grupului SNC-Lavalin, ANSALDO Nucleare și GE (General Electric) Steam Power, au organizat, în perioada 20-21 septembrie 2022, evenimentul Cernavoda Unit 1-Refurbishment Suppliers’ Day, cu scopul de a reuni o parte importantă a industriei naționale de top, formată din companii specializate în producția de echipamente și furnizarea de servicii dedicate retehnologizării centralelor nucleare. Evenimentul a evidențiat posibilitatea creării de parteneriate și dezvoltarea de colaborări viitoare pentru finalizarea cu succes a Proiectului de Retehnologizare a Unității 1 – Centrala Nucleară Cernavodă”, susține compania.

”Retehnologizarea Unității 1 a CNE Cernavodă este unul dintre principalele proiecte de investiții implementate de Nuclearelectrica. România are nevoie de noi capacități nucleare pentru producerea de energie curată, stabilă și la prețuri accesibile, ca soluție pentru asigurarea securitatii energetice și protecției consumatorilor. Avem o misiune pe termen lung de a produce energie curată la standarde de excelență, iar retehnologizarea Unității 1 va asigura României încă 30 de ani de energie curată, în bandă. CNE Cernavodă are peste 25 de ani de experiență în exploatarea nucleară la cele mai înalte standarde de siguranță. Ne angajăm să construim parteneriate puternice și de încredere pentru retehnologizarea Unității 1 a CNE Cernavodă și să implicăm industria românească într-un proiect complex, similar construcției de noi unități nucleare”, a spus Cosmin Ghiță, director general al SNN.

„Recenta includere a energiei nucleare în Taxonomia pentru finanțare durabilă reprezintă un semnal pozitiv pentru dezvoltarea în continuare a proiectelor nucleare naționale și o recunoaștere clară a rolului acestei tehnologii în cadrul eforturilor europene de decarbonizare și de reducere a dependenței de importurile de energie. Evenimente precum Suppliers Day reprezintă o oportunitate de a consolida capacitățile industriei locale, de a identifica noi parteneriate și de a valorifica competențele, în beneficiul proiectelor nucleare naționale”, a adăugat Teodor Chirica, președinte emerit, ROMATOM.

„Țările din întreaga lume se confruntă cu nevoia de a face trecerea la generarea de energie electrică din surse care sunt Net Zero, încercând în același timp să asigure continuitatea aprovizionării cu energie”,  a declarat, la rându-I, Bill Fox, vicepreședinte executiv, Nuclear, Canada, SNC-Lavalin.

„Reactorul CANDU al Unității 1 CNE Cernavodă a oferit României securitate energetică din energia produsă pe plan intern și a contribuit la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu peste 5 milioane de tone pe an. Retehnologizarea Unității 1 CNE Cernavodă va asigura ca această unitate va servi generațiile viitoare la fel de fiabil cum a servit generațiile trecute. În calitate de administrator și producător de echipamente originale ale tehnologiei CANDU, SNC-Lavalin așteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu furnizorii români pe măsură ce vom desfășura lucrările de inginerie și de achiziție pre-proiect, ca parte a Retehnologizării Unității 1”, a mai spus el.

„Ansaldo Nucleare este foarte mândră că a co-organizat acest eveniment important împreună cu Nuclearelectrica, Romatom și partenerii săi istorici din proiectul CNE Cernavoda. Suntem încrezători că va exista aceeași colaborare strânsă și foarte bună cu industria românească, care a fost cheia succeselor obținute pentru construcția și conectarea Unităților 1 și 2 la rețeaua națională. Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună în acest proiect complex de retehnologizare și să răspundem noii provocări care va permite Unitatii 1 CNE Cernavoda să producă în continuare energie curată și sigură pentru încă 30 de ani”, a declarat Claudio Nucci, CEO Ansaldo Nucleare.

„Centrala nucleară de la Cernavoda joacă un rol esențial în furnizarea a 1.400 MW de energie fără CO2 pentru România, aproximativ 20% din totalul energiei electrice din țară. Echipa locală de experți GE Steam Power, împreună cu experții noștri globali, oferă suport centralei nucleare de la Cernavoda de peste 25 de ani, inclusiv prin efectuarea tuturor serviciilor de întreținere a turbinelor cu abur și a generatoarelor începând cu 2004. În calitate de partener pe termen lung al industriei energetice din România, GE Steam Power așteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu SNN, ROMATOM și cu producătorii de echipamente originale de la Cernavoda pentru retehnologizarea Unității 1. Suppliers’ Day a fost o ocazie excelentă pentru ca partenerii din domeniul retehnologizării să se întâlnească și să pună bazele unei colaborări de succes în cadrul acestui proiect complex”, a afirmat Paul Wise, director general, GE Steam Power, EMENAT.

Pe baza studiului ROMATOM privind capacitatea industriei nucleare românești de a participa la dezvoltarea programului nuclear românesc, se estimează că potențialul de participare cu bunurile și serviciile identificate în acest studiu poate fi evaluat la aproximativ 1-1,6 miliarde de euro, ceea ce ar reprezenta între 25% și 40% din valoarea totală a Contractului de Inginerie, Achiziție, Construcție și Punere în funcțiune, reprezentând astfel o contribuție semnificativă cu impact major asupra economiei naționale și reindustrializării acesteia. Deasemenea, se estimează că industria locală poate asigura maximum 19.000 de locuri de muncă angajate în dezvoltarea programului nuclear românesc (11.000 de locuri de muncă existente plus 8.000 de locuri de muncă ce pot fi create în cazul în care se primesc comenzi).

Reactoarele CANDU au un ciclu de viață inițial de 30 de ani, care poate fi prelungit cu încă 30 de ani, în urma unui proces de retehnologizare, ceea ce Nuclearelectrica face în prezent pentru Unitatea 1, care a fost pusă în funcțiune comercială inițială în 1996.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *