Acasă » Electricitate » Distribuţie » Nuclearelectrica, în căutare de investitori pentru reactoarele 3 și 4

Nuclearelectrica, în căutare de investitori pentru reactoarele 3 și 4

21 iulie 2014
Distribuţie
energynomics

Departamentul pentru Energie a suplimentat ordinea de azi a Adunării Generale a Acționarilor (AGA) Nuclearelectrica din 31 iulie prin adăugarea unei prezentări privind continuarea proiectului unităților 3 și 4 de le Cernavodă, și selectarea și atragerea de investitori în acest proiect, arată convocatul trimis Bursei de Valori București (BVB).

La finalul lunii iunie, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că Banca Industrială și Comercială din China a decis să susţină financiar realizarea celor două reactoare.

„Preşedintele Băncii Industriale şi Comerciale din China a prezentat interesul foarte clar şi decizia conducerii băncii de a susţine finaciar proiectele de investiţii convenite de cele două guverne, respectiv proiectul de investiţii pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă şi proiectele de investiţii în celelalte capacităţi de producţie de energie care sunt în negocieri foarte avansate”, a spus Dragnea.

Construirea reactoarele ar costa circa 6,45 miliarde de euro, scrie compania Ernst & Young într-un studiu. Proiectul a început în 2006, cu mai multe companii partenere europene. Acestea s-au retras rând pe rând din proiect, invocând ca motiv inclusiv implicarea Chinei în proiect, o situaţie care a modificat inacceptabil configurația inițială.

La finele lui 2008, CEZ, Ibedrola, GDF SUEZ și RWE au anunţat că se retrag. Locul lor a fost luat de ArcelorMittal Galați S.A. (6,2% din acţiuni) si Enel Investment Holding BV (9,15%). Statul a fost nevoit să răscumpere participaţia foştilor investitori, ajungând să deţină restul de 84,65% din acţiuni prin Nuclearelectrica. Acum, compania producătoare de energie nuclearo-electrică este unicul acționar al companiei de proiect Energonuclear.

Nuclearelectrica acoperă în jur de 19% din necesarul de energie electrică la nivel naţional prin cele două reactoare pe tehnologie CANDU de la Cernavodă. Compania mai deţine şi fabrica de combustibil nuclear de la Piteşti. Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Energie, deţine 81,27% din acţiunile Nuclearelectrica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *