Acasă » Electricitate » Nuclearelectrica a semnat un memorandum pentru a livra energie Republicii Moldova prin intermediul Energocom

Nuclearelectrica a semnat un memorandum pentru a livra energie Republicii Moldova prin intermediul Energocom

18 iulie 2023
Electricitate
energynomics

Nuclearelectrica și Energocom, furnizorul de energie al Republicii Moldova, anunță semnarea unui Memorandum de Înțelegere (MoU) pentru a dezvolta cooperarea pe termen lung în sectorul energetic și pentru a atinge obiective strategice comune, așa cum Energynomics a anunțat în luna mai – Republica Moldova va încheia un contract de tip PPA cu Nuclearelectrica.

Obiectivul Memorandumului de Înțelegere este de a explora opțiunile pentru asigurarea livrării energiei din producția viitoare a Nuclearelectrica din noile capacități care urmează să intre în exploatare comercială, în principal unitățile 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, precum și de a sprijini dezvoltarea capacităților și competențelor resurselor umane în domeniul energiei nucleare.

„Unitățile 3 și 4 ale centralei nuclearoelectrice de la Cernavoda vor fi un pilon pentru sectorul energetic, atat al Romaniei, cat si al Republicii Moldova, precum și pentru decarbonizarea țărilor. Prin punerea în funcțiune comercială a încă două reactoare CANDU și prin proiectul reactoarelor modulare mici, Nuclearelectrica poate contribui cu energie curată la securitatea energetică a României și, simultan, poate sprijini Republica Moldova și alte țări din regiune.

”În 2031, România va avea o capacitate instalată de energie nucleară de 3262 MW, rezultată din exploatarea Unităților 1 și 2, din exploatarea Unităților 3 și 4 de la Cernavoda și din exploatarea reactoarelor modulare mici, ceea ce reprezintă aproximativ 33% din cota de piață și aproximativ 66% din totalul energiei curate produse în România. Împreună cu Energocom putem identifica, din timp, soluții eficiente de sprijin, cu scopul comun de a atinge securitatea energetică, independența energetică și protecția consumatorilor din Moldova. De asemenea, suntem mândri să contribuim la dezvoltarea resurselor umane, deoarece dezvoltarea și inovarea se bazează pe personal cu înaltă calificare”, afirmă Cosmin Ghiță, director general Nuclearelectrica.

„Intenția de bază este ca Republica Moldova să devină prin intermediul „Energocom” un coinvestitor în acest proiect. Pe de o parte vrem să facilităm realizarea acestor proiecte în România, iar pe de altă parte, să asigurăm anumite volume de energie electrică la prețuri bune pentru consumatorii din R. Moldova”, a declarat ministrul Energiei Victor Pârlicov, potrivit nordnews.md.

„Anul trecut, într-o situație complicată pentru Republica Moldova, Nuclearelectrica a fost un partener de încredere care a ajutat Energocom să asigure țara cu energie electrică. Ne propunem să consolidăm acest parteneriat, să diversificăm sursele de energie și să avem surse de energie stabile. Suntem încrezători că proiectele demarate vor deschide noi orizonturi de colaborare”, spune Victor Bânzari, director interimar al Energocom S.A.

La nivel mondial, energia nucleară acoperă 10% din necesarul total de energie electrică și se estimează că va crește la aproximativ 17% în statele membre ale IEA. În Uniunea Europeană, inclusiv în Marea Britanie, energia nucleară generează 50% din energia electrică fără emisii de gaze cu efect de seră. Conform unui raport UNECE, energia nucleară a evitat 74 Gt de emisii de CO2 în ultimii 50 de ani.

România și-a stabilit obiective de decarbonizare foarte ambițioase: reducerea emisiilor de GES cu 55% până în 2030; reducerea dependenței de importuri de la 20,85% la 17,8% până în 2030; eliminarea a până la 4,59 GWe de energie pe bază de cărbune până în 2032 și înlocuirea acesteia cu surse de energie curată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *