Acasă » Regenerabile » Solar » Niculescu: Trebuie impus un prag la montarea panourilor solare de către prosumatori

Niculescu: Trebuie impus un prag la montarea panourilor solare de către prosumatori

22 septembrie 2023
Regenerabile
energynomics

Preşedintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu, a afirmat că trebuie impus un prag la montarea panourilor fotovoltaice de către prosumatori, în funcție de necesarul de consum al acestora.

„Nu cred însă în supradimensionarea instalațiilor de producere, în aşa fel încât să monetizez excesiv acest surplus de energie pe care îl produc. Măsura (de a stimula prosumatorii, n.r.) a fost gândită ca fiind una de eficiență energetică, de reducere a costurilor, într-o perioadă în care am văzut cu toții prețuri foarte mari la energie electrică şi la gaze naturale, iar această măsură ne ajuta să ne reducem factura la utilități. Observ astăzi situații în care, dacă am un consum pe ATR (Avizul Tehnic de Racordare, n.r.) de 5 kW la o casă, iar acoperişul îmi permite să instalez 20, deci de patru ori mai mult, cad tentației, instalez 20 de kW – şi ajungem în situația în care al 10-lea vecin de pe stradă nu va putea să se racordeze sau dacă se va racorda şi el, atunci vom avea probleme cu distribuția pe joasă tensiune. De aceea, cred că trebuie impus un prag pentru aceste capacități, un procent din necesarul pe care îl consumi, să poți să-l instalezi – nu neapărat să oprim, nu vrem să descurajăm acest fenomen. Din contră, vrem să îl facem unul corect şi ca o măsură, aşa cum a fost ea gândită, de eficiență energetică, nu de extra-monetizare a unei situații”, a menționat George Niculescu, la lansarea celui de-al doilea număr al Codului de Bune Practici pentru Energia Regenerabilă, un proiect inițiat de RPIA în colaborare cu RWEA, conform Agerpres.

El a subliniat că segmentul prosumatorilor „este în creştere, se dezvoltă foarte, foarte bine”.

„Am încurajat şi cred în continuare în rolul prosumatorilor ca o măsură de eficiență energetică. Cred în continuare că, dacă dorim să ne reducem facturile de utilități, trebuie să apelăm la montarea panourilor fotovoltaice pe acoperişul casei, consumatorii casnici”, a mai spus George Niculescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *