Acasă » Interes general » Năstase, Alro Slatina: Trebuie impusă o taxă CO₂ la granița UE

Năstase, Alro Slatina: Trebuie impusă o taxă CO₂ la granița UE

27 noiembrie 2019
Interes general
energynomics

Este nevoie de introducerea unei taxe CO₂ la granița Uniunii Europene, pentru compensarea pierderii de competitivitate cu care se confruntă industria europeană în raport cu companiile din state din afara UE, cu legislații de protecție a mediului mult mai laxe și mai puțin costisitoare, a declarat Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație al producătorului de aluminiu Alro Slatina, citat de profit.ro.

El a mai spus că, după alegerile europarlamentare, Camera Americană de Comerț din România (AmCham), din care face parte și Alro, a încercat să organizeze o întâlnire cu europarlamentarii români, la care să fie supus atenției acestora și acest subiect, însă demersul a eșuat, pentru că în cele din urmă un singur ales român a fost dispus să participe la întâlnire.

„Unul dintre subiectele pe care intenționam să le discutăm cu europarlamentarii români era necesitatea introducerii unei taxe CO₂ la granița Uniunii Europene, care să egalizeze terenul de joc din punct de vedere al concurenței cu industrii și companii din state din afara UE, unde legislația de mediu nu este la fel de strictă și de costisitoare, taxă despre care se discută la nivelul Uniunii.

”Adică vrei să vinzi produse din Turcia sau din China, atunci amprenta de carbon a producției respective, dacă nu coincide cu standardele europene, să fie compensată financiar, prin plata unei taxe. E o dezbatere foarte puternică pe această temă, iar noi o să avem reprezentanți în Comisia de Comerț a Parlamentului European, ei trebuie să știe aceste lucruri, pentru că asta va impacta profund economia românească. Europa e purtător de stindard al luptei împotriva schimbărilor climatice, dar ca purtători de stindard suntem cam rupți în fund, ca Gavroche, iar dacă nu punem această taxă de mediu la granița UE, de fapt muncim degeaba”, a declarat Năstase, la o conferință organizată de Focus Energetic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *