Acasă » Interes general » Moscova anulează reducerile la preţul gazelor naturale vândute Ucrainei

Moscova anulează reducerile la preţul gazelor naturale vândute Ucrainei

21 martie 2014
Interes general
Bogdan Tudorache

Rusia a anunţat vineri anularea reducerii pe care o acorda Ucrainei la preţul gazelor naturale în schimbul utilizării unei baze navale din Crimeea, după ce a decis recent să anuleze altă reducere de preţ, relatează AFP.

Odată cu alipirea Crimeei la Rusia, „noţiunea de reducere la preţul gazelor acordată Ucrainei în schimbul (utilizării) bazei Flotei (ruse) la Marea Neagră nu mai există”, a declarat pentru cotidianul economic Vedomosti Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.

„Ea nu mai poate să fie utilizată, în prezent, nici de drept şi nici de fapt”, a adăugat Peskov. „De drept, Flota nu se mai află în Ucraina, ci pe teritoriul unei regiuni a Rusiei”, a mai declarat purtătorul de cuvânt pentru Kommersant.

Această reducere – în valoare de 100 de dolari pentru 1.000 de metri de cubi – a fost hotărâtă de către fostul preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici şi preşedintele rus de la acea vreme, Dmitri Medvedev, în aprilie 2010, în cadrul unui acord care prelungea prezenţa Flotei ruse la Marea Neagră în Crimeea.

După refuzul autorităţilor ucrainene de a semna un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană (UE), Moscova a acordat, în decembrie, un împrumut în valoare de 15 miliarde de dolari şi o reducere suplimentare de 30% la preţul gazelor naturale. Gazprom a anunţat la 4 martie că a decis să anuleze, începând din aprilie, această reducere acordată în decembrie.

În urma pierderii acestor două reduceri de preţuri, Ucraina, care riscă falimentul, urmează să plătească suma de 480 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale, unul dintre cele mai mari preţuri din Europa, scriu Vedomosti şi Kommersant.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *