Acasă » Petrol și Gaze » MoldovaGaz a plătit Gazprom sumele datorate pentru gazele livrate Republicii Moldova

MoldovaGaz a plătit Gazprom sumele datorate pentru gazele livrate Republicii Moldova

29 noiembrie 2021
Import-Export
energynomics

MoldovaGaz a anunţat vineri că a transferat grupului rus Gazprom sumele datorate pentru gazele livrate până la mijlocul lunii noiembrie, evitând o posibilă întrerupere în aprovizionarea celor 2,6 milioane de locuitori ai Republicii Moldova, informează Reuters.

„SA MoldovaGaz a transferat către SAP Gazprom plata pentru gazele naturale consumate în octombrie şi prima jumătate a lunii noiembrie curent”, a anunțat compania într-un comunicat de presă.

Luni, purtătorul de cuvânt de la Gazprom, Sergei Kupriyanov, a declarat că Republica Moldova nu şi-a plătit la timp factura pentru gazul natural consumat. Kupriyanov a explicat că, în conformitate cu acordul semnat, MoldovaGaz este obligată să achite integral gazul livrat de Gazprom. Kupriyanov a adăugat că Gazprom a informat partea moldoveană că livrările de gaze vor fi oprite în 48 de ore, potrivit Agerpres.

În replică, Guvernul Republicii Moldova a aprobat vineri alocarea a circa 1,4 miliarde de lei societăţii pe acţiuni MoldovaGaz, care îi va transfera companiei ruse Gazprom pentru gazul consumat în luna octombrie şi avansul pentru luna noiembrie.

Luna trecută, MoldovaGaz şi Gazprom au prelungit pentru cinci ani acordul de furnizare de gaze naturale. În conformitate cu prevederile noului contract, Gazprom a cerut urgentarea plăţii, inclusiv în avans. În luna octombrie, Republica Moldova a importat gaz la un tarif de aproape 800 de dolari pentru mia de metri cubi, de câteva ori mai mare decât tariful pentru alţi consumatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *