Acasă » Petrol și Gaze » Moldova cere Gazprom să scadă prețul gazelor

Moldova cere Gazprom să scadă prețul gazelor

7 septembrie 2020
Import-Export
Energynomics

Moldova se așteaptă ca gigantul energetic rus Gazprom să scadă prețul gazelor la 100 de dolari SUA pe mia de metri cubi. Moldova plătește acum 168 de dolari SUA/1.000 mc, unul dintre cele mai mari prețuri din Europa, dar și din cadrul Comunității Statelor Independente, foste membre ale Uniunii Sovietice.

Moldovagaz a anunțat că prețul gazului importat ar putea scădea la aproximativ 100 de dolari la mia de metri cubi în al patrulea trimestru al acestui an, potrivit BalkanInsight.

Între timp, potrivit Gazprom, citat de presa din Moldova, a scăzut prețurile pentru Uniunea Europeană la 110 dolari SUA pentru al doilea trimestru din 2020.

Gazprom vinde gaze țărilor CSI la un preț mediu de 136 de dolari pe mia de metri cubi.

În timpul mandatului său, una dintre promisiunile principale ale președintelui prorus al Moldovei, Igor Dodon, a fost asigurarea unui preț mai ieftin al gazelor.

Cu toate acestea, Moldova plătește în continuare unul dintre cele mai mari prețuri din Europa, chiar dacă este cea mai săracă țară de pe continent.

„Am cerut conducerii Federației Ruse să examineze posibilitatea unei reduceri a prețului gazelor pentru Moldova de la 1 septembrie la 1 ianuarie 2020 … Dacă nu, există riscul unei creșteri tarifare. Nu vrem acest lucru”, a spus Dodon la mijlocul lunii iulie. El a adăugat că directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, negociază deja un preț mai mic.

La o întâlnire cu Dodon, Ceban a declarat că noul contract de furnizare negociat cu Gazprom pentru o perioadă de trei ani va include fluctuații ale prețului gazelor.

Gazprom deține 51% din Moldovagaz, principala companie de gaze din țară, iar Moldova este dependentă de gazul rusesc în proporție de 99%.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *