Acasă » Petrol și Gaze » MOL crește pe segmentul upstream în pofida prețului scăzut al petrolului

MOL crește pe segmentul upstream în pofida prețului scăzut al petrolului

7 noiembrie 2016
Consumatori
Bogdan Tudorache

Grupul MOL şi-a îmbunătățit estimarea privind profitul operațional (clean CCS EBITDA) aferent anului 2016 la aproximativ 2,2 miliarde USD, iar în segmentul exploatării și producției (upstream), după ce rezultatul EBITDA din al treilea trimestru a revenit pe creștere pentru prima dată după 2011, cu un ritm de 12% față de același trimestru al anului anterior, se arată într-un comunicat al companiei.

În România, volumul vânzărilor retail de motorină ale Grupului MOL a crescut cu aproape 15% în primele nouă luni ale acestui an, în timp ce vânzările de benzină s-au majorat cu aproape 12%, potrivit rezultatelor trimestriale transmise vineri de către companie Bursei de Valori de la Budapesta.

Astfel, vânzările de motorină s-au situat la 355 kt în perioada ianuarie-septembrie 2016, față de 310 kt în intervalul similar al anului precedent. Volumul vânzărilor de benzină a avansat de la 112 kt la 125 kt, în aceeași perioadă de referință.

În al treilea trimestru al anului 2016, volumul vânzărilor retail de motorină a urcat cu circa 12%, de la 118 kt la 132 kt, în timp ce vînzările de benzină au crescut cu peste 9%, de la 43kt la 47 kt.

Rezultatul operațional (clean CCS EBITDA – profit înainde de dobânzi, deprecieri și amortizări, excluzând elementele excepționale și fluctuațiile de prețuri) a fost de 165 miliarde HUF (590 milioane USD).

”Având în vedere performanţa solidă din primele nouă luni (cu un rezultat operațional de 1,68 miliarde USD), MOL şi-a îmbunătățit estimarea privind profitabilitatea la nivelul întregului an 2016, majorând nivelul previzionat al rezultatului operațional (clean CCS EBITDA) la circa 2,2 miliarde USD”, spun oficialii MOL.

Producţia de petrol şi gaze a fost de 107 mii barili echivalent petrol (bep) pe zi în trimestrul al treilea, în creştere cu 6% comparativ cu perioada similară a anului trecut, ca urmare a avansului producţiei de petrol.

Pe ansamblul primelor nouă luni, producţia medie a fost de 110 mii bep/zi, astfel că MOL este pe cale să atingă nivelul superior al intervalului țintit privind producția de hidrocarburi în acest an (105-110 mii bep/zi). Datorită creșterii producţiei şi eforturilor permanente ale MOL în domeniul controlului costurilor, rezultatul EBITDA al segmentului Upstream (explorare și producție de hidrocarburi) a urcat cu 12%, aceasta fiind prima creștere consemnată după anul 2011.

Grupul MOL a fost din nou inclus în Dow Jones Sustainability World Index (DJSWI), situându-se astfel, după punctajul în materie de sustenabilitate, între cele mai performante companii integrate de petrol și gaze (în segmentul de 15% de la vârful clasamentului). Totodată, Grupul MOL a câştigat prestigioasa distincţie Petroleum Economist Awards 2016, la categoria Cea Mai Bună Companie Downstream a anului.

”Suntem încrezători că putem nu doar să atingem ci chiar să depășim obiectivele anuale asumate inițial, prin urmare am îmbunătățit estimarea privind rezultatul operațional (clean CCS EBITDA) la aproximativ 2,2 miliarde USD”, a spus Zsolt Hernádi, Președinte – CEO al Grupului MOL.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *