Acasă » Interes general » Macroeconomie » Modelul de afaceri al marilor companii de utilități se confruntă cu schimbări majore (PwC)

Modelul de afaceri al marilor companii de utilități se confruntă cu schimbări majore (PwC)

7 octombrie 2013
Electricitate
energynomics

Forțele disruptive – producerea de energie la consumator, schimbările tehnologice și un nou tip de client – înseamnă pentru companiile de utilități în energie că modelul lor tradițional de afaceri, care a rezistat timp de decenii, este în pericol, conform unui nou sondaj realizat de Pricewaterhouse Coopers (PwC) cu privire la companiile globale de utilități și energie electrică.

În Europa , trecerea la producția de energie regenerabilă și energie produsă la consumator a avansat cel mai mult și au dat naștere unor consecințe de piață cu multiple provocări. Capacitatea de stocare a gazelor a scăzut aproape de nivelul critic de rezervă, riscurile de căderi de tensiune sunt în creștere și subvențiile măresc costurile pentru clienți.

Sondajul PwC constată ca mulți reprezentanți din industria studiată se așteaptă ca modelul existent de furnizare de utilități din piața se va transformași chiar ar putea deveni de nerecunoscut până în 2030. Creșterea capacităților de generare aflate la consumator și amenințarea pe care o reprezintă la adresa modelului clasic de furnizare de utilități depinde de evoluțiile tehnologice și de costuri. În Europa, de exemplu, creșterea sa a fost pe baza subvențiilor oferite, iar barierele ridicate de costurile mari stau în calea cererii și ofertei de a deveni cu adevărat dictate de piață.

„Generarea descentralizată de energie deja micșorează veniturile și marginalizează parțial generarea convențională de energie. În cele din urmă ar putea micșora rolul companiilor imprudente din domeniul utilităților de energie în folosul operatorilor de infrastructuri de back-up „, a spus Norbert Schwieters, lider pentru Utilități și Energie Electrică la PwC.

Generarea descentralizată de energie va forța companiile de utilități să-și modifice substanțial modelele de afaceri.

Economiile cu eficiența și îmbunătățirile de performanță pot cumpăra doar scurte perioade de respiro pentru companiile de utilitati din energie. În Europa, unde modificările structurale sunt cele mai avansate, companiile se confruntă cu presiuni fără precedent.

Dacă barierele pot fi depășite, generarea descentralizată de energie ar putea pune bazele pentru transformări industriale pe scară largă – eficiența energetică, scăderea prețurilor la energia regenerabilă din resursă solară, sistemul de gestionare a cererii și tehnologia de rețele inteligente, se află în fruntea listei cu elementele despre care cei intervievați cred că vor avea cel mai mare impact asupra piețelor energie electrică.

82% dintre cei intervievați văd ca o oportunitatea generarea descentralizată de energie electrică, în timp ce 18% o percep ca o „amenințare”

Noile surse de combustibili fosili vor avea, de asemenea, un impact major pe piața de energie, din moment ce gazele de șist și petrolul captiv în formațiuni de roci cu permeabilitate scăzută schimbă legile economice aplicate peisajului energetic.

Deloc suprinzător, impactul gazelor de șist a primit cele mai mare scoruri din cei celor intervievați din Americi – cu SUA cel mai avansat pe acest drum, și America de Sud pe drumul spre a deveni o regiune producătoare majoră. Între timp, aproape unul din patru (38%) dintre cei intervievați în Europa cred că vor avea un impact mare iar opinia predilectă a industriei este departe de a exclude posibilitatea ca o nouă eră a energiei abundente s-ar putea ivi.

Cel de-al 13-lea studiu anual al PwC cu privire la energie și utilități se bazează pe cercetări efectuate între martie și iulie 2013, cu directori executivi din 53 de companii de utilități din 35 de țări din Europa, America, Asia Pacific, Orientul Mijlociu și Africa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *