Acasă » Electricitate » Ministrul Energiei: Nu închidem nici o unitate de producție a energiei electrice pe bază de cărbune

Ministrul Energiei: Nu închidem nici o unitate de producție a energiei electrice pe bază de cărbune

9 noiembrie 2022
Electricitate
energynomics

România nu închide nici o centrală de producere a energiei electrice pe bază de cărbune, a anunțat, marți, pe Facebook, ministrul de resort, Virgil Popescu.

„Nu închidem nicio Unitate de Producție a energiei electrice pe bază de cărbune, ci, din contră, investim în modernizare şi ne pregătim pentru viitor. De aceea vreau să le mulțumesc colegilor deputați pentru voturile de adoptare a legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic”, a scris Popescu.

Prin această lege se instituie măsuri pentru atenuarea consecințelor sociale ale închiderii şi conservării capacităților de producere a energiei electrice pe bază de lignit şi huilă şi a carierelor şi minelor aferente, stabilirea surselor de finanțare a măsurilor de ajutor de stat, precum şi a măsurilor pentru coordonarea şi implementarea procesului de decarbonizare.

„Important de reținut: În sensul prezentei ordonanțe de urgență, prin rezerva tehnică se înțelege rezerva de putere asigurată cu scopul de a înlocui grupurile indisponibile pentru care există contracte de energie electrică sau de a fi la dispoziția Operatorului de transport şi sistem, Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica – S.A. pentru situații în care adecvanța Sistemului electroenergetic național nu poate fi asigurată prin piața de energie electrică”, a precizat ministrul.

El a explicat că, potrivit Planului de restructurare al Complexului Energetic Oltenia, aprobat de către Comisia Europeana prin Decizia C(2022) 553 final din 26 ianuarie 2022, pentru care s-a obținut finanțare din Fondul de Modernizare în valoare de 897 milioane euro, cu participarea Complexului Energetic Oltenia vor fi realizate noi investiții în capacități pe gaze naturale şi surse regenerabile de energie.

Este vorba despre două grupuri pe gaze naturale „ready for hydrogen” de tip CCGT, cu o capacitate totală de 1.325 MW: Işalnița – 850 MW – cu punere în funcțiune în 2026 şi Turceni 475 MW – cu punere în funcțiune în 2026, precum şi realizarea a opt parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 735 MW – până în 2024.

„Capacitatea de producere a energiei electrice pe bază de huilă din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, respectiv grupul energetic Paroşeni 4, cu o putere instalată de 150 MW, va asigura, până la finalul anului 2030, neutralizarea huilei rezultată ca urmare a lucrărilor de punere în siguranță a zăcămintelor de huilă”, a mai scris oficialul, conform Agerpres.

El a mulțumit colegilor deputați pentru adoptarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgența a Guvernului nr.73/2021 şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.193/2018.

„Astfel, se adoptă măsuri pentru valorificarea concentratelor de uraniu din stocul de siguranță şi consum, constituit în perioada 2009-2011, aflat în proprietatea privată a statului şi în administrarea Companiei Naționale a Uraniului – S.A., prin vânzarea de către statul român, prin intermediul Ministerului Energiei, către Societatea Națională „Nuclearelectrica” – S.A., precum şi modificarea Legii nr.193/2018, în sensul eliminării drepturilor exclusive conferite de Compania Națională a Uraniului – S.A. (CNU). Este o lege care se leagă de decarbonizarea sectorului energetic, pentru că decarbonizare fără energie nucleară nu se poate. Şi da, investim şi în dezvoltarea programului nuclear civil al României pentru a ne asigura independența şi securitatea energetică”, a completat Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *