Acasă » Interes general » Mediu » Ministerul Mediului subvenționează cu 300 mil. lei achiziția de microbuze electrice și GNC

Ministerul Mediului subvenționează cu 300 mil. lei achiziția de microbuze electrice și GNC

24 august 2023
Mediu
energynomics

Ministerul Mediului a lansat joi Programul de subvenționare a achiziției de microbuze electrice pentru transportul elevilor, bugetul alocat acestuia fiind de 300 milioane lei, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul Mediului, Mircea Fechet.

„Lansăm astăzi, în premieră, Programul microbuze electrice pentru transportul elevilor. Este unul dintre programele finanțate de către minister prin care încercăm să atenuăm impactul schimbărilor climatice, să asigurăm un aer mai curat, să participăm la decarbonizarea sectorului de transport şi să reducem emisiile de gaze cu efecte seră. Ne încadrăm şi cu acest program în tendința europeană privind mobilitatea durabilă. Acest program vine în completarea programului Rabla clasic, în completarea programului Rabla plus şi, mai nou, Rabla local. Practic, va asigura transportul elevilor spre şcoală şi înapoi către locuințele lor, urmărind practic să transforme comunitățile noastre în unele din ce în ce mai verzi. Bugetul alocat acestui program, finanțat exclusiv din Fondul pentru Mediu, este de 300 de milioane de lei. Nu vom finanța doar microbuze electrice, ci vom finanța şi infrastructura aferentă acestora. Mă refer la infrastructura de încărcare. Practic, pentru fiecare microbuz achiziționat vom putea finanța şi o stație de încărcare electrică, pentru că bineînțeles nu e suficient doar să ai mijloace de transport electrice, mai trebuie să ai şi unde să le încarci”, a spus Mircea Fechet, conform Agerpres.

Conform ministrului, beneficiarii acestui program vor fi reprezentați de consiliile județene din România, precum şi de sub-diviziunile administrativ-teritoriale ale municipiului Bucureşti. Suma pe care fiecare unitate administrativ-teritorial o poate primi se referă la numărul de elevi de pe raza UAT-lui respectiv.

„Pentru UAT-uri cu mai puțin de 40.000 de elevi finanțăm maximum 7 milioane de lei, între 40.000 şi 60.000 finanțăm maximum 15 milioane de lei şi pentru UAT-uri cu un număr mai mare de 60.000 de elevi putem finanța o valoare maximă de 25 de milioane de lei. Finanțarea este integrală. Cu alte cuvinte, UAT-ul nu va trebui să pună niciun leu la această aplicație. Vom finanța, aşa cum am spus mai devreme, microbuze electrice, microbuze plug-in hybrid, precum şi cele alimentate cu GNC (gaz natural comprimat – GNC – n.r.). De asemenea, vom putea finanța stații de reîncărcare. Este important de precizat faptul că în limita a 1% din valoarea proiectului putem finanța şi cheltuieli de asistență tehnică şi de consultanță, la fel cum vom finanța şi TVA aferentă achiziției acestor autovehicule, în condițiile în care aceasta nu este recuperabilă sau rambursabilă sau compensată prin orice alte mijloace potrivit prevederilor legale”, a precizat Mircea Fechet.

Ministrul Mediului a spus că prin acest program vor fi finanțate microbuze aparținând categoriei M2 şi M3, adică electrice, plug-in hybrid şi GNC. Cele electrice trebuie să aibă o autonomie de minimum 200 de km iar cele plug-in hybrid ar trebui să aibă o autonomie de minimum 50 de km pentru puterea electrică. De asemenea, aceste autovehicule ar trebui să dețină omologare CEE, precum şi carte de identitate eliberată de Registru Auto Român. De asemenea, este necesar ca autovehiculele să îndeplinească cerințele legate de accesibilitate pentru persoanele cu mobilitate redusă şi să fie noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *