Acasă » Interes general » FMI: Cheltuielile totale cu subvenționarea combustibililor au depăşit 7.000 mld. USD în 2022

FMI: Cheltuielile totale cu subvenționarea combustibililor au depăşit 7.000 mld. USD în 2022

24 august 2023
Interes general
energynomics

Subvențiile pentru combustibilii fosili acordate pe plan global au urcat cu 2.000 miliarde de dolari în ultimii doi ani, ajungând în 2022 la nivelul record de 7.000 miliarde de dolari, conform unei estimări publicate joi de Fondul Monetar Internațional, transmite Reuters.

Costurile în creştere, determinate de majorarea consumului post-pandemie şi de costurile ridicate cu energia, provocate de invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022, țin sub presiune bugetele, adăugându-se poluării şi exacerbând încălzirea globală, avertizează FMI.

„Subvențiile pentru petrol, cărbune şi gaze naturale costă echivalentul a 7,1% din PIB-ul global. Este mai mult decât cheltuie anual guvernele pe educație (4,3% din veniturile globale) şi aproximativ două treimi din ce cheltuie pe îngrijirea sănătății (10,9%)”, apreciază instituția financiară internațională. Aceasta avertizează că subvențiile implicite – costul pagubelor provocate de poluarea atmosferică şi încălzirea globală – reprezintă cea mai mare parte a costurilor şi probabil vor creşte în continuare, potrivit Agerpres.

Costurile explicite cu subvențiile, ceea ce plătesc direct guvernele pentru a menține prețul electricității sau al benzinei la un nivel artificial scăzut, au crescut de peste două ori din 2020, la 1.300 miliarde de dolari. Acum aceste costuri vor scădea, probabil, deoarece s-a atenuat prețul energiei, şi de aceea este momentul ideal să se renunțe la subvenții, susține FMI.

Instituția este îngrijorată de costurile implicite cu subvențiile, care vor continua probabil să crească, exacerbând încălzirea globală.

„Estimăm că renunțarea la costurile implicite şi explicite cu subvențiile pentru combustibilii fosili ar preveni 1,6 milioane decese premature anual, ar majora veniturile statului cu 4.400 miliarde de dolari şi ar reduce emisiile”, consideră FMI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *