Acasă » Interes general » Burduja: Guvernul nu renunță la sistemul de plafonare și compensare

Burduja: Guvernul nu renunță la sistemul de plafonare și compensare

24 august 2023
Interes general
energynomics

România se apropie de un grad de umplere a depozitelor de gaz pentru sezonul rece de 85%, ceea ce înseamnă că țara va putea trece peste o iarnă normală doar folosind gaz din producția şi depozitele româneşti, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Ne apropiem de 85% grad de umplere a depozitelor de gaz pentru sezonul rece – cu 570 milioane metri cubi mai mult ca în perioada similară a anului trecut. Asta este o veste bună pentru că înseamnă că vom putea trece peste o iarnă normală doar folosind gaz din producția şi depozitele româneşti (100% independenți). Avem variante şi pentru o iarnă grea (Azerbaidjan, Grecia)”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Pe de altă parte, acesta a arătat că autoritățile nu vor renunța la schema de compensare-plafonare la gaze şi energie electrică, care este în vigoare până în primăvara anului 2025.

„În acest context, am spus că la iarnă românii nu vor tremura nici de frig, nici de frica facturilor. Nu vă lăsați păcăliți de vocile care încearcă să vă sperie, dragi români. Nu se pune problema să renunțăm la schema de compensare-plafonare la gaze şi energie electrică. Pe legislația actuală schema este în vigoare până în primăvara lui 2025. Obiectivul meu este să plătiți un preț corect la factură, iar companiile româneşti să fie cât mai competitive”, a spus el.

”Pentru Bucureşti e nevoie de soluții integrate. Încă aştept, de o lună de zile, răspunsul primarului general la invitația de a ne vedea pentru a găsi soluții pentru plata datoriei de aproape 1 miliard de lei pe care Termoenergetica (Primăria Capitalei) o are către ELCEN (Ministerul Energiei). E timpul.

În final, zilele acestea lucrăm la planul de iarnă. De la bun început am susținut că energia trebuie să fie sigură, ieftină şi cât mai verde – în această ordine. Vom trece cu bine peste toate provocările”, a subliniat Burduja.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *